Un geofizician american a demonstrat ca oamenii ar putea avea un al saselea simt. Cercetatorul spune ca a facut ceea ce oamenii de stiinta nu au reusit pana acum: sa repete cu succes un experiment in care este demonstrata magnetoreceptia la oameni.
Abilitatea de a percepe campul magnetic al Pamantului a fost confirmata pana acum in cazul insectelor, pasarilor si al unor mamifere. Geofizicianul Joe Kirschvink (de la Institutul de Tehnologie din California) sustine ca a identificat aceasta capacitate si in cazul oamenilor, demonstrand pentru prima data ca avem un al saselea simt: magnetoreceptia. Mai mult decat atat, cercetatorul spune ca rezultatele sale pot fi repetate si verificate, spre deosebire de concluziile obtinute in experimentele precedente.
Pana acum, Kirschvink a prezentat rezultatele unui studiu restrans, in care au fost angrenati numai 24 de subiecti, insa omul de stiinta spera ca rezultatele pe care le va obtine vor fi cu adevarat impresionante, dupa ce munca sa va fi pe deplin finalizata. in momentul de fata, procesul de cercetare se desfasoara in laboratoare din Japonia si Noua Zeelanda si a beneficiat de o finantare de aproximativ 900.000 de dolari.
Exista doua ipoteze principale prin care se poate explica procesul biologic al magnetoreceptiei. Una dintre teorii se refera la campurile magnetice ale Terrei, care ar putea declansa reactii cuantice in proteinele cunoscute sub numele de ,,criptocromi”. Acestea au fost gasite pana acum la pasari, caini si chiar la oameni, insa in niciunul dintre cazuri nu se cunostea procesul prin care informatiile legate de campurile magnetice sunt transmise catre creier.
O alta ipoteza sugereaza ca in organismul nostru exista celule care contin mici ,,ace de busola” din magnetita, care se orienteaza in functie de campurile magnetice ale Pamantului. Mineralul magnetic a fost gasit pana acum in celulele unor pasari si pesti, insa din nou oamenii de stiinta nu au putut explica posibilitatea ca aceste animale sa foloseasca magnetoreceptia.
Kirschvik este sustinatorul celei de-a doua teorii, insa pentru a o demonstra trebuia sa faca ceea ce oamenii de stiinta nu reusisera pana acum: repetarea cu succes a experimentului. In acest sens, el a construit in subsolul Institutului de Tehnologie din California o asa-numita cusca Faraday, o cutie din aluminiu care poate respinge undele electromagnetice exterioare folosind bobine de sarma. in interiorul dispozitivului, subiectii au fost expusi unui camp magnetic pur, fara interferente si stimuli.
Pe tot parcursul experimentului, in timp ce au fost expusi unui camp magnetic de intensitate asemanatoare cu cel al Terrei, participantilor li s-a monitorizat activitatea cerebrala. Rezultatele studiului au aratat ca, in momentul in care campul magnetic se rotea in sensul invers al acelor de ceasornic, in activitatea cerebrala a subiectilor era detectata o diferenta subtila. Mai mult decat atat, neuronii raspundeau cu o intarziere de cateva sute de milisecunde, ceea ce sugereaza o reactie a stimulilor cerebrali.
Totodata, Kirschvink spune ca a fost obtinut un raspuns similar in momentul in care campul magnetic s-a rotit catre in jos. Pe de alta parte, nu au fost obtinute rezultate similare atunci cand campul s-a rotit catre in sus sau in sensul acelor de ceasornic, ceea ce inseamna ca specialistul a observat, de fapt, modul in care ar putea fi reflectata polaritatea ,,busolei” din interiorul organismului nostru.
In momentul de fata, o echipa de cercetare recreeaza experimentul initiat de Joe Kirschvink, iar un grup de fizicieni realizeaza un studiu similar, bazat pe aceeasi teorie luata in considerare de savantul american. in ambele situatii, rezultatele trebuie mai intai verificate de specialisti in domeniu pentru a putea fi considerate valide din punct de vedere stiintific, arata yogaesoteric.