Acasă World Te trec fiorii! Ritualul stravechi care sterge limitele dintre lumea mortilor si...

Te trec fiorii! Ritualul stravechi care sterge limitele dintre lumea mortilor si a celor vii!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Comemorarea mortilor este un ritual raspandit in mai toate culturile, insa cei din jungla indoneziana Sulawesi au ritual de-a dreptul macabru.

Ritualul indonezian „Ma’nene” este ceremonia de dezgropare, curatare, imbracare si plimbare a cadavrelor, care are loc in fiecare an, in luna august, in tribul indigen Toraja, scrie publicatia britanica Mirror. Chiar daca ceremonia este una horror din perspectiva occidentala, pentru tribul indonezian este un ritual stravechi care sterge limitele dintre lumea mortilor si a celor vii.

Localnicii cred ca cei morti traiesc in mintea si in inima celor dragi si ca trebuie sa se intoarca anual in satele in care au trait, la casele pe care le-au ridicat din temelii, unde cei dragi inca locuiesc. Astfel, indigenii Toraja dezgroapa cadavrele stramosilor, le spala, le imbraca in haine noi si frumoase, si le aranjeaza. „Cosmetizarea” mumiilor se face ca la carte: cadavrele sunt tunse, femeile mumificate au parte de machiaj si accesorii. in plus, indigenii le repara sau le inlocuiesc sicriele celor morti si le orneaza cu podoabe si flori, scrie A1.

Ritualul devine o adevarata sarbatoare pentru intreaga comunitate, in cadrul careia  se recita poezii, se canta si se spun psalmi.

Obsesia pentru moarte, dusa la extrem

Ritualul indonezian „Ma’nene” este doar o parte din liantul pe care cei vii il stabilesc cu cei morti. Pe langa comemorarea anuala, membrii tribului se raporteaza diferit la moarte si la raposati. De exemplu, persoana care e decedata e ingrijita si tratata, pana la inmormantare, ca un om bolnav. Astfel, pana in ziua inmormantarii, familia ii da de mancare, de baut, il trateaza cu medicamente si chiar sta de vorba cu cel care a decedat.

De ce in unele regiuni ale Romaniei se dezgroapa mortii la sapte ani?

In unele zone ale tarii noastre, se obisnuieste ca dezgroparea mortilor sa se faca la sapte ani, legata de a saptea si ultima pomenire anuala a mortului, sau la trei ani, asociindu-se fie cu numarul Persoanelor Sfintei Treimi, fie cu cele trei zile in care Domnul Hristos a ramas in mormant.

In orice caz, intregul ritual romanesc se rezuma doar la rugaciune si reinhumarea persoanei decedate, fara „derapaje”, de tipul celor practicate de indigenii indonezieni.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentCum sa ai grija de creierul tau pentru a avea o minte brici!
Articolul următorUn geofizician american da cartile pe fata! Oamenii de langa noi care au al saselea simt! Vezi daca esti unul din ei