Orice activitate noua, care iti pune la incercare simturile, capacitatea de adaptare dar si unele indeletniciri relaxante, precum plimbarile, iti pot sprijini creierul sa functioneze la capacitate maxima.
Cum ii poti oferi creierului un imbold spre productivitate
1.Iesi la plimbare
Serios, asta e tot ce trebuie sa faci! Exercitiul aerob, care iti creste fluxul sanguin catre creier, a fost asociat cu nasterea unor neuroni noi (fenomen despre care, pana recent, se credea ca ar fi imposibil). Deci nu trebuie sa alergi la maraton sau sa cuceresti Everestul pentru a beneficia de aceasta functie de regenerare a creierului, tot ce trebuie sa faci e sa te angajezi in activitati care stimuleaza inima, precum plimbarile.
2. Inscrie-te intr-un club de carte. Intr-un comitet de binefacere. Sau calatoreste.
Nu e nevoie sa joci Sudoku sapte ore pe zi pentru a-ti stimula functia cerebrala. Orice activitate noua, care constituie o provocare mentala pentru tine iti va fi benefica si iti va cultiva inteligenta. Adevarul e ca orice activitate pe care o intreprinzi ajuta la dezvoltarea intelectuala, insa pe masura ce devii mai buna la ceva, pe atat creierul tau e stimulat din ce in ce mai putin. De exemplu, daca rezolvi rebusuri, asta isi va imbunatati capacitatea de a-ti aminti cuvinte cu rapiditate, insa nu te va ajuta sa-ti amintesti evenimente noi sau sa te orientezi in spatiu.
De aceea e foarte important sa-ti provoci constant barierele creierului in moduri noi si diferite. Sunt anumite activitati care iti stimuleaza activitatea cerebrala fara sa-ti dai seama o secunda ca ai face vreun efort. De exemplu, te poti inscrie intr-un club de carte, poti sa explorezi zone geografice noi pentru tine sau sa faci voluntariat pentru o campanie de strangere de fonduri pentru o cauza in care crezi.
Somn
Creierul nostru nu e in repaus atunci cand dormim, din contra! Stiinta ne sugereaza ca somnul ajuta la consolidarea amintirilor pe termen lung. Iar unele cercetari mai noi au aratat ca, in timpul somnului, ne eliberam de amiloida, proteina otravitoare care se acumuleaza la producerea bolii Alzheimer, in timp ce privarea de somn e asociata cu deficitul de atentie, memoria pe termen lung si abilitatea de a lua decizii.
Nu-ti face griji
Stim, e mult mai usor de pus decat de pus in practica! Dar stresul si depresia ridica nivelul cortizolului (hormonul stresului) din corp, implicit si din creier . Iar acest hormon este toxic, in special pentru regiunile creierului responsabile cu memoria, echilibrul si agilitatea creierului, scrie bzi.