Acasă World Un economist american a castigat Nobelul pentru elucidarea misterelor psihologiei economice! „Voi...

Un economist american a castigat Nobelul pentru elucidarea misterelor psihologiei economice! „Voi cheltui premiul cat mai irational posibil”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Luni a fost anuntat castigatorul ultimului premiu Nobel acordat in acest an: Nobelul pentru Economie a fost atribuit economistului american Richard H. Thaler pentru „contributia sa la intelegerea dimensiunii psihologice a economiei”.

Profesor la Universitatea Chicago Booth, Richard Thaler este coautor al bestsellerului „Nudge”. Thaler a incorporat psihologia in analizele deciziilor economice. Prin explorarea consecintelor preferintelor sociale limitate rational si a lipsei autocontrolului, el a aratat cum aceste caracteristici umane afecteaza deciziile individuale, precum si rezultatele pietei.

Per Stroemberg de la Academia Suedeza a declarat ca munca lui a explorat cum aspectele specifice psihologiei umane au format decizii economice.

„Descoperirile lui Richard Thaler au inspirat multi alti cercetatori care i-au urmat si a pavat drumul spre un nou capitol al economiei pe care il numim Economie comportamentala”, a spus el.

Richard Thaler, in varsta de 72 de ani, va primi 9 milioane de coroane suedeze (850.000 de euro) din partea Comitetului, suma despre care a spus ca o va cheltui „cat mai irational posibil”, potrivit News.ro.

Premiului Nobel pentru Medicina 2017 (anuntat pe 2 octombrie) a fost atribuit cercetatorilor americani Jeffrey C. Hall, Michael Roshbash si Michael W. Young, pentru contributia acestora la studiul mecanismului „ceasului biologic”.

Castigatorii premiului Nobel pentru Fizica (anuntat pe 3 octombrie) sunt cercetatorii americani Rainer Weiss, Barry C. Barish si Kip. S. Thorne, pentru contributiile aduse la studiul undelor gravitationale.

Castigatorii premiului Nobel pentru Chimie (anuntat pe 4 octombrie) sunt Jacques Dubochet (Elvetia), Joachim Frank (USA) si Richard Henderson (Marea Britanie) pentru punerea la punct a cryo-microscopiei electronice, o metoda revolutionara de observare a moleculelor.

Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura (anuntat pe 5 octombrie) a fost desemnat scriitorul britanic de origine japoneza Kazuo Ishiguro, considerat un autor „cu o mare putere emotionala”.

Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit, pe 6 octombrie, Campaniei Internationale pentru Abolirea Armelor Nucleare (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, ICAN) „pentru munca depusa cu rolul de a atrage atentia cu privire la consecintele umanitare catastrofale ale folosirii armelor nucleare si pentru eforturile extraordinare de a reusi sa obtina interzicerea acestor arme prin intermediul tratatatelor”.

Primele Premii Nobel au fost decernate in anul 1901, la scurt timp dupa moartea creatorului lor, Alfred Nobel (1833-1896).

Recompensa financiara pentru fiecare categorie de premii Nobel din 2017 a fost de 9 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari), cu 1 milion de coroane mai mult decat la editia de anul trecut.

Decernarea Premiilor Nobel va avea loc, conform traditiei, in cadrul unui banchet tinut la data de 10 decembrie, data incetarii din viata a lui Alfred Nobel.