Acasă Stirile zilei Un cercetator australian a ramas uimit de romani! „M-am simtit ca si...

Un cercetator australian a ramas uimit de romani! „M-am simtit ca si cum as fi discutat cu cei mai buni din lume, dar tara nu-i foloseste!”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Romania este o tara cu doua viteze: oamenii sunt extrem de inteligenti, dar tara nu foloseste aceste resurse. Declaratia a fost facuta la RFI de unul dintre cei mai cunoscuti oameni de stiinta australieni, Tim Flannery, seful Copenhagen Climate Council, ecologist, biolog si paleontolog, venit in Romania pentru a-si lansa cartea “Speranta in aer”.

Care este principala problema de mediu a Romaniei? “tara in sine este foarte interesanta pentru mine, intrucat la un anumit nivel observ unele probleme de mediu foarte serioase. De exemplu, traficul de aici din Bucuresti este la fel de prost ca intr-o tara din lumea a treia. Insa pe langa asta, am vazut oameni incredibil de inteligenti, am vorbit la Universitatea de Arhitectura din Bucuresti, acum cateva zile si m-am simtit ca si cum as fi discutat cu cei mai buni din lume. Oameni foarte-foarte inteligenti, care stiu cum sa rezolve aceste probleme. Autoritatile trebuie sa-i activeze pe acei oameni. Poate ca asta e problema Romaniei, e o tara cu doua viteze. Aveti oameni extrem de inteligenti aici, ingineri si arhitecti foarte capabili, dar tara trebuie sa foloseasca aceste resurse, pentru a se dezvolta. Cel putin asa mi se pare mie din afara. Cand ma duc la tara, s-ar putea sa gasesc lucruri diferite. Stiu ca defrisarile reprezinta o problema importanta aici, dar inca nu am vazut asta cu ochii mei”, spune Tim Flannery, potrivit RFI.

Exista o tara care poate fi luata ca model in privinta retehnologizarii industriale? “Din pacate, nu. Exista multe tari care fac chestiuni diferite in aceasta privinta, dar nu avem un model perfect. Dar daca-mi dati voie, as spune ca Romania ar putea fi acest model. Am fost atat de impresionat de oamenii pe care i-am cunoscut. Cea mai tanara persoana pe care am avut-o in public mi-a pus cea mai desteapta intrebare, era un baiat de sase ani de la scoala, care a ridicat mana si a intrebat: “Ce este un politician?”. O intrebare grozava, toata lumea era… uau! Dar raspunsul pe care cred ca ar fi trebuit sa i-l dau este ca de fapt uneori toti trebuie sa devenim politicieni, toti trebuie sa ne asumam responsabilitati pentru viitor. Prea ne-am obisnuit sa-i lasam pe politicieni sa faca ei totul. Ei bine, noi ar trebui sa facem mai mult, daca vrem un viitor mai bun. Daca Romania va putea sa raspunda la acea intrebare, va ajunge departe”, crede cercetatorul australian.