Acasă Stirile zilei Justitia TRASEUL SPAGII din DOSARUL MICROSOFT! Cum s-au impartit banii intre Nicolae Dumitru,...

TRASEUL SPAGII din DOSARUL MICROSOFT! Cum s-au impartit banii intre Nicolae Dumitru, Dorin Cocos, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Traseul spagii din dosarul Microsoft a fost refacut de procurorii DNA, se pare ca omul de afaceri Nicolae Dumitru a cerut si primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Serban Mihailescu si Dan Nica, in contractul licentelor Microsoft, iar Dorin Cocos a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu.

Directia Nationala Anticoruptie arata, intr-un comunicat de presa transmis marti, ca omul de afaceri Nicolae Dumitru si-ar fi exercitat influenta asupra lui Serban Mihailescu si Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obtine incheierea contractului de inchiriere a licentelor Microsoft.

„Pentru a-si exercita influenta asupra lui Serban Mihailescu – ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Dan Nica – ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatilor, precum si asupra altor membri ai Guvernului in vederea incheierii si derularii contractului de licentiere Microsoft cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria, Dumitru Nicolae a pretins si primit de la alta persoana implicata in cauza, prin virament, in contul firmei Running Total Group pe care o controleaza, suma totala de 7,65 milioane USD. Suma de bani pretinsa si primita provenea de la Fujitsu Siemens Computers”, au scris procurorii in ordonanta de retinere a lui Nicolae Dumitru.

Potrivit anchetatorilor, contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate.

Contractul cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se, in mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40 la suta mai mare fata de cel real, avand la baza un necesar nefundamentat, sustin procurorii.

„Premisele incheierii contractului cadru se refera la faptul ca, in anul 2003, in contextul in care distribuirea de licente Microsoft, catre Guvernul Romaniei, a fost identificata ca fiind o posibila afacere, mai multe persoane ce aveau posibilitatea sa inlesneasca incheierea si respectiv derularea contractului, prin sustinerea financiara pe care o puteau acorda sau prin influenta pe care o aveau direct sau indirect asupra unor oameni politici sau asupra unor membri ai Guvernului, ar fi fost cooptate pentru a face demersurile necesare. Astfel, in aceasta afacere a fost cooptat si Nicolae Dumitru, care trebuia sa isi exercite influenta asupra unor membri ai Guvernului de la acea vreme (Serban Mihailescu, Nica Dan) pentru a obtine incheierea contractului”, potrivit DNA.

Procurorii sustin ca, pentru obtinerea unui profit substantial, care sa asigure si plata sumelor pretinse de persoanele implicate, ar fi fost incheiat un singur contract pentru administratia publica si astfel. Astfel, in functie de numarul de licente achizitionat, pretul era unul care permitea plata comisioanelor prin discountul acordat, respectiv intre 47 si 60 la suta raportat la pretul de lista.

„Discountul a fost utilizat pentru plata comisioanelor pretinse de ministri si alte persoane implicate”, au precizat procurorii.

Omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, a fost retinut pentru trafic de influenta si spalare de bani si va fi dus marti la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Cocos a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu

Dorin Cocos a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro au ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari, potrivit DNA.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) arata, intr-un comunicat de presa transmis marti, ca Dorin Cocos, Stefan Gheorghe, Gabriel Sandu si alte persoane au discutat, intr-o intalnire care a avut loc in primavara anului 2009, chestiuni generale legate de posibilitatile pe care le avea Ministerul Comunicatiilor, condus atunci de Sandu, la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea in continuare a licentelor necesare, respectiv exercitarea dreptului de cumparare sau incheierea unui nou contract de inchiriere.

„In cursul procedurii de achizitie, pentru a asigura asocierii avand ca lider D-CON.NET AG atribuirea contractului, Cocos Dorin a pretins de la de la o persoana implicata in cauza, foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Stefan si pentru Gabriel Sandu, dupa cum urmeaza: Gabriel Sandu – 2.700.000 euro si 1.800.000 euro, Gheorghe Stefan – 4.000.000 euro, Dorin Cocos – 9.000.000 euro”, potrivit procurorilor DNA.

Din fisa de date a procedurii de achizitie rezulta ca au fost stabilite criterii de calificare restrictive, astfel incat sa fie inlaturat de la licitatie orice alt ofertant in afara de asocierea avand ca lider D-CON.NET AG. Astfel, in 12 august 2009 a fost semnat un acord-cadru cu aceasta asociere de firme, prin care Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a achizitionat furnizarea dreptului de utilizare de produse software prin inchiriere cu optiune de cumparare.

Anchetatorii sustin ca, pentru a putea efectua plata sumelor pretinse de Dorin Cocos, Stefan Gheorghe si Gabriel Sandu, a fost infiintata o firma, in contul careia D-CON.NET.AG a virat toate sumele necesare.

„La baza acestei tranzactii a stat un contract de suport tehnic datat 19.10.2009, contract ce atesta operatiuni comerciale fictive. Pentru serviciile contractate D-CON.NET se obliga sa plateasca suma de 18.153.058 euro”, au precizat procurorii.

Sumele de bani pretinse de Dorin Cocos ar fi ajuns in cele din urma in contul unor firme controlate, in mod direct sau prin intermediari, de Gabriel Sandu (2.700.000 de euro), Gheorghe Stefan (4.000.000 de euro) si Dorin Cocos (9.000.000 de euro), potrivit datelor obtinute de procurorii DNA.

In ce priveste contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, procurorii sustin ca acesta ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate.

Contractul cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se, in mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40 la suta mai mare fata de cel real, avand la baza un necesar nefundamentat, sustin procurorii.

„Prin HG nr. 199/2008 contractul a fost trecut de la Secretariatul General al Guvernului la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. La nivelul anului 2009, institutiile beneficiare utilizau un numar de 150.694 licente ce au fost achizitionate in perioada 2004 – 2008 in baza prevederilor Contractului comercial de inchiriere a licentelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO si a actelor aditionale ale acestuia. Efectele contractului au incetat la data de 26 aprilie 2009, data la care a expirat si dreptul neexclusiv de utilizare a licentelor”, a precizat DNA.

Astfel, in contextul incetarii dreptului de utilizare a licentelor si a efectelor contractului de inchiriere de licente, „a fost identificata o noua oportunitate de afaceri in distribuirea de licente Microsoft catre Guvernul Romaniei, au mai aratat procurorii.

Omul de afaceri Dorin Cocos si primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, au fost retinuti pentru trafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, pentru luare de mita in forma continuata si spalare de bani.

Cei trei vor fi dusi marti la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Sursa: mediafax.ro