Acasă Stirile zilei Social Traditii, obiceiuri si superstitii de BUNAVESTIRE!

Traditii, obiceiuri si superstitii de BUNAVESTIRE!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Bunavestire este sarbatorita in fiecare an la 25 martie, fiind prima sarbatoare inchinata Maicii Domnului, popular mai este numita si Blagovestenia (termenul slav corespunzator celui de Bunavestire).

Este praznicul in amintirea zilei in care Sf. Arhanghel Gavriil i-a vestit Sf. Fecioare ca va naste pe Mesia (Luca I, 26-38). Ea a fost asezata cu noua luni inainte de nasterea cu trup a Domnului, adica la 25 martie.

Traditia spune ca, in aceasta zi aducatoare de veste minunata, oamenii nu au voie sa se certe, fiind mare pacat: cine se cearta in ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul.

In unele asezari din Apuseni, gospodarii stropesc cu tuica la radacina pomilor si cu vin la radacina vitei de vie ca sa aiba rod bogat in acest an. In aceeasi zi, gospodarii din Maramures aduna lucrurile de prisos de prin curti si le dau foc.

Fiind dezlegare la peste, se spune ca acela care gusta peste de Buna Vestire se va simti tot anul ca pestele in apa.

In Bucovina si in multe zone din Muntenia, femeile implinesc o datina: ele se scoala dis de dimineata, fac foc in ograda si pun in fata usii paine, sare si apa; cand apa s-a mai incalzit se lasa in acelasi vas, pentru ca ingerii sa-si potoleasca setea. In schimb, painea si sarea se dau de pomana unui sarac, cu convingerea ca aceasta traditie va aduce spor si sanatate in acea gospodarie.

In ziua de Bunavestire este bine sa ai bani in buzunar, sa fii imbracat in haine curate, pentru a te gasi asa cantatul cucului, caci daca te prinde cantatul altfel, nu vei beneficia de aceste lucruri tot anul.

Superstitii legate de cuc

Cucul perceput ca incarnare a stramosului mitic, pasare cu un pronuntat substrat erotic, anunta sosirea efectiva a primaverii. Primul sau cantec care are loc de obicei la Bunavestire, trebuie sa fie asteptat de toti oamenii in haine curate, veseli, cu stomacul plin si cu bani in buzunare. Daca nu ar fi indeplinite aceste conditii rituale, oamenii respectivi nu ar beneficia de toate acele lucruri in anul care va urma. Daca primul cantec al cucului era auzit cumva pe stomacul gol, in partea stanga sau in spatele omului, era semn de rau augur.

Flacaii si fetele il intrebau pe cuc cand se vor casatori:

„Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan’ m-oi insura (marita)?”.

Daca se intampla ca dupa rostirea acestor cuvinte, cucul sa cante, cantecul sau echivala cu un an de asteptare. Dimpotriva, daca el tacea, tacerea sa era semn ca avem de-a face cu o casatorie grabnica.

De asemenea, craca pe care a cantat cucul de ziua sa, era taiata si pusa in scaldatoarea fetelor, in speranta ca flacaii nu le vor ocoli. Exista obiceiul ca in aceasta zi, sa se numere de cate ori cucul isi canta numele, numar care ar descoperi cati ani mai avem de trait.

Sursa: crestinortodox.ro