Acasă Multimedia Fotogalerie TOP 10 Teorii ale conspiratiei! GALERIE FOTO + VIDEO

TOP 10 Teorii ale conspiratiei! GALERIE FOTO + VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

1pearl harbor2. Pearl Harbor

Unul dintre momentele hotaratoare ale celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost atacul-surpriza al japonezilor asupra Pearl Harbor, in urma caruia SUA au intrat in razboi. Fara acest atac si fara implicarea SUA in Europa de Vest, e posibil ca lumea de dupa razboi sa fi aratat cu totul altfel. Dar a fost atacul de la Pearl Harbor, din decembrie 1941, cu adevarat o surpriza? Adeptii conspiratiilor au gasit dovezi care sugereaza ca presedintele Franklin D. Roosevelt stia ca se planuieste un atac si a tinut secreta aceasta informatie, pentru a-si impune politica de implicare in razboi. Roosevelt voia ca SUA sa se angajeze in razboiul din Europa de Vest, dar era blocat de opinia publica, care era in proportie de 88% impotriva intrarii in razboi alaturi de Aliati.

Mai mult, in timpul campaniei de dinaintea realegerii sale, el facuse o promisiune:

„Am spus-o si inainte si o voi spune din nou si din nou si din nou: baietii vostri nu vor fi trimisi in nici un razboi strain“.

Dar, in particular, planuia ca trupele SUA sa intre in razboi, ca sa contribuie la lupta pentru libertate.

In lunile si anii de dinaintea atacului, SUA provocasera in permanenta Japonia, blocandu-i conturile si confiscandu-i bunurile, boicotandu-i exporturile, impunand un embargo si refuzand accesul navelor japoneze in canalul Panama. In jurnalul sau de razboi, secretarul de razboi Henry Stimson scria pe 16 octombrie 1941:

“Ne confruntam cu situatia delicata a unei manevre diplomatice care sa asigure ca Japonia sa para vinovata si sa faca primul pas gresit – un pas vizibil”.

O luna mai tarziu scria:

“Intrebarea este cum sa-i facem [pe japonezi] sa traga ei primul foc de arma”.

Teoria sustine ca informatiile vitale care erau disponibile la Washington nu le erau impartasite comandantilor de la Pearl Harbor. Un rol deosebit de important pare sa fi fost jucat de capacitatea Washingtonului de a sparge codul diplomatic secret al Japoniei, numit „Purple“. Acest cod foarte complex a fost spart de catre spionii americani in comunicatii in 1940 si era utilizat pentru a urmari comunicatiile diplomatice japoneze. Dar comandantii de la Pearl Harbor nu au primit copii ale acestor informatii, in pofida vulnerabilitatii lor evidente in fata unor atacuri si plangerilor din partea fortelor armate cantonate acolo. Se crede ca un mesaj interceptat la 11 noiembrie avertiza:

„Situatia se apropie de un punct critic, iar timpul aproape a expirat”.

De asemenea, chiar si atunci cand flota navala japoneza s-a apropiat de Hawaii, versiunea oficiala a sustinut intotdeauna ca avioanele zburasera fara nici un fel de comunicatii radio, fiind astfel nedetectabile. Dar conspirationistii mentioneaza urmatorul ordin de lupta interceptat, despre care se crede ca a provenit dintr-un mesaj al amiralului Yamamoto catre Prima Flota Aeriana Japoneza la 26 noiembrie 1941:

„Unitatea de atac, pastrandu-si deplasarea strict secreta si ferindu-se cu atentie de orice posibil submarin sau avion, va avansa spre apele insulelor Hawaii si, inca din prima clipa a declansarii ofensivei, va ataca forta principala a flotei SUA si o va lovi mortal. Primul raid este programat pentru zorii zilei x. Data exacta se va stabili printr-un ordin ulterior“.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos