Acasă Stirile zilei Tech Sfaturile unui specialist IT american despre cum sa te protejezi in mediul...

Sfaturile unui specialist IT american despre cum sa te protejezi in mediul online! Vezi cum sa nu fii spionat!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Era tehnologiilor informationale, mai ales din spatiul online, ne-au facut mai vulnerabili in ceea ce priveste securitatea informationala. Uneori, fara sa ne dam seama, putem fi urmariti online, ni se poate sparge parola sau ne poate fi ascultat telefonul.

Iata 9 sfaturi de la un specialist IT american despre cum sa te pazesti de hackeri si serviciile speciale de urmarire.

1. Acopera-ti camera computerului cu un plasture

Sa stii ca aceasta nu este o scena din filmele fantastice. Un virus special poate activa camera computerului tau de la distanta. Imaginile video sunt un produs de vanat de catre oamenii cu anumite preferinte sexuale. Exista si organizatii care fac business din asta. Asa ca, acoperirea camerei va fi o metoda eficienta de a te feri de astfel de situatii.

2. Instaleaza-ti programe de antivirus si blocare a publicitatii

Nu trebuie sa te grabesti sa faci click pe bannerele care apar pe unele site-uri. Ele pot contine virusuri cu ajutorul carora hackerii au acces la informatia ta de pe computer.

3. Renunta la aceeasi parola pentru diferite site-uri

Este destul sa ti se sparga o parola si raufacatorul va obtine acces la toate account-urile tale. Mai ales ca exista si o practica numita „fishing” care deschide fantome ale site-urilor accesate de tine si pe care tu singur te autentifici, aflandu-ti-se astfel parola.

4. Reteaua anonima Tor

Posibil ca ai observat ca atunci cand intri in Google Chrome, fiind in regim incongnito, apare un mesaj ce te anunta ca toate actiunile tale vor fi vizibile administratorului de sistem si site-urilor pe care le vizitezi, ceea ce inseamna ca esti vazut ca in palma. Tor este o retea ce te fereste de mecanismele de analiza a traficului si iti permite sa-ti asiguri anonimitatea.

5. Instaleaza-ti in telefon un program ce nu permite ascultarea apelurilor

Angajatii serviciilor speciale fara niciun efort se pot conecta la orice telefon. Pentru a evita acest atac ( de multe ori ilegal) al vietii personale ar fi cazul sa instalezi un program gratuit de codare a conexiunilor.

6. Nu transmite mesaje importante prin messengerul Google sau Facebook

Exista surse care spun ca aceste companii colaboreaza cu servicii speciale de spionaj, de aceea ar fi mai sigur sa te folosesti in acest sens de Red Phone sau Silent Circle.

7. Opteaza pentru parole lungi, complicate, dar usor de retinut

stiti cu totii de existenta unor programe speciale care foarte usor ghicesc parolele simple. Asa ca ar fi mai bine s-o complici si s-o lungesti, chiar pana la 14 simboluri. Aceasta trebuie sa contina litere, cifre si semne speciale din diferite parti ale tastaturii. Un exemplu ar fi: margaretthatcheris110%SEXY.

8. Daca o scurgere de informatie reprezinta un pericol real pentru tine, atunci foloseste un program de codare a hard disk-ului.

Astfel, chiar daca computerul tau va ajunge pe mana raufacatorilor, datele nu vor putea fi citite.

9. Scoate din telefon modulul microfonului si al camerei

Daca, cu siguranta, esti sub tinta serviciilor speciale, atunci ar fi cazul sa scoti din telefon microfonul si camera, folosind in loc casti cu microfon incorporat.

Sursa: eustiu