Acasă Stirile zilei Seful Clinicii Universitare de Psihologie a Universitatii „Babes-Bolyai”: Vor urma alte miscari...

Seful Clinicii Universitare de Psihologie a Universitatii „Babes-Bolyai”: Vor urma alte miscari de strada cand statul va da din nou gres

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Tragicul eveniment care a intrat deja in constiinta romanilor drept „incendiul de la clubul Colectiv” a descatusat in oameni frustrari acumulate, legate de insasi esenta statului, a explicat psihologul Daniel David, seful Clinicii Universitare de Psihologie a Universitatii „Babes-Bolyai”.

David, care a lansat recent rezultatele unei cercetari asupra personalitatii romanilor, este de parere ca evenimentul din clubul Colectiv a declansat nu doar reactii de protest la o frustrare punctuala — vizavi de cauzele care au dus la producerea tragediei—, ci, in segmentele tinere si cele mai emancipate ale societatii, si atitudini reflexive asupra vietii in Romania si organizarii societatii romanesti, scrie Agerpres.

„Romanii doresc schimbari de profunzime care sa-i sincronizeze cu modernitatea europeana. Eu i-am spus „Timpul autonomilor!”, dar cred ca cel mai frumos a surprins lucrurile regele Mihai prin formula „Timpul Romaniei voastre a inceput!””, a spus David.

Acesta a aratat ca reactia romanilor nu este neaparat surprinzatoare, mai ales pentru o persoana care „se uita la tara printr-o grila psihoculturala”. Potrivit lui Daniel David, aceste evenimente au fost bine anticipate si de ceea ce s-a intamplat la ultimele alegeri prezidentiale.

„Tinerii cu un profil psihocultural mai vestic au provocat mereu in ultimii ani structura veche si scartaitoare a societatii romanesti. Dar de data aceasta a fost prea mult si nu cred ca mai doresc doar functionarea mai buna a structurii actuale si/sau carpirea si poleirea acesteia cu institutii europene moderne, ci doresc chiar schimbarea structurii vetuste, prin reconstruirea statului pe temelia institutiilor socio-culturale vestice. Asa cum am aratat in monografia despre psihologia romanilor („Psihologia poporului roman. Profilul psihologic al romanilor intr-o monografie cognitiv-experimentala” — n.r.), exista o tensiune esentiala intre temelia colectivista a statutului romanesc si institutiile pe care incercam sa le asimilam ca urmare a integrarii noastre in Uniunea Europeana. Profilul psihocultural colectivist, asa cum arata psihologul olandez Hofstede, ne face sa fim o suma de colective, membrii anumitor colective fiind organizati mai ales in functie de relatii/cunostinte si avand o incredere si cooperare/deschidere reduse fata de indivizi care nu sunt din colectivul lor. Societatea romaneasca devine astfel mai ales o lupta de influenta intre colective, lupta care, daca colectivele sunt si cuprinse de coruptie, devine o lupta intre „gasti””, a mai aratat psihologul clujean.

Majoritatea tarilor Uniunii Europene — cu exceptia Bulgariei, Greciei, Portugaliei si Romaniei — au ca temelie individul autonom, care prin incredere si cooperare cu alti indivizi autonomi genereaza comunitati prospere, adauga el.

Psihologul clujean precizeaza ca un profil psihocultural nu este superior altuia, dar el poate deveni mai mult sau mai putin eficient in functie de contextul geopolitic al tarii si de ambitiile de dezvoltare a societatii.

„Asa cum am mentionat, contextul geopolitic de acum favorizeaza profilul psihocultural autonom, iar tinerii romani sunt deja bine ancorati in acest model vestic, tragand statul dupa ei. Statul este insa inertial si de aici rezulta o tensiune care se descatuseaza din cand in cand. in acest context, da, reactia romanilor la acest eveniment este tipica”, spune David.

In ceea ce priveste continuarea acestor miscari care au avut loc in ultimele zile, David este de parere ca ele ar putea genera scopuri clar formulate — de sincronizare cu spatiul vestic-, planuri pragmatice de atingere a scopurilor si mijloace de monitorizare a implementarii planurilor. Toate acestea pot fi formulate de societatea civila, asumate de partidele politice si urmarite in derulare de aceeasi societate civila.

„In contextual global al lumii, miscarea de strada trebuie sa modernizeze Romania prin mijloace democratice, fara a stimula instabilitatea institutiilor democratice. Daca nu vor reusi sa faca acest lucru, miscarile de strada se vor stinge in intensitate, dar va ramane tensiunea dintre ambitiile moderniste ale romanilor si structurile vetuste ale statului raman, astfel ca, inevitabil, vor urma alte miscari similare cand statul va da din nou gres. si, nefiind modernizat, statul va da cu siguranta gres din nou, in curand. Daca miscarile de strada isi ating scopul, atunci putem obtine schimbari majore in modernizarea tarii in cativa ani. Daca nu facem asta, atunci va trebui sa asteptam 20 de ani ca aceasta generatie tanara si modernista sa ajunga in pozitiile de influenta sociala de unde inevitabil va moderniza Romania”, a concluzionat David.