Acasă Stirile zilei Bani Reteta succesului din Romania: Investitia cu care poti sa-ti recuperezi de 100...

Reteta succesului din Romania: Investitia cu care poti sa-ti recuperezi de 100 de ori banii!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Toth Jozsef, reprezentantul asociatiei Nucifere Regia, a declarat ca investitiile intr-un hectar de livada de nuci sunt cuprinse intre 4.000 si 6.000 de euro, dar beneficiile sunt foarte bune.

”Peste 4 – 5 ani, Romania poate redeveni lider mondial pe segmentul nucului, in conditiile in care se vor cultiva 20.000 de hectare. Promovam infiintarea unor livezi de nuci in Romania, doar din soiuri de nuci romanesti, pentru ambele tipuri de livezi – fructifera si forestiera – deoarece acestea sunt aclimatizate. Investitiile nu sunt nici mici, nici mari, fiind nevoie de un buget de 4.000 de euro pentru un hectar de livada de nuci fructiferi, iar pentru cea forestiera de peste 6.000 de euro, deoarece aici densitatea copacilor este mai mare. Sustinem o afacere de familie pentru livezile de nuci fructiferi. O astfel de familie, compusa din patru membri, poate intretine o livada de 5,2 hectare, si poate obtine dupa perioada de maturitate a pomilor beneficii foarte bune”, a spus Toth.

O investitie de 6.400 de euro facuta in 2017 intr-un hectar de livada forestiera poate genera un profit de peste 600.000 de euro in 25 de ani, depasind estimarile oricarui fond de investitii.

”Este o investitie pentru viitor, pentru copiii si nepotii nostri, sa le putem lasa ceva de care nu trebuie sa aiba grija pentru ca o astfel de livada se dezvolta de la sine. Nucul forestier este cautat pentru lemn, sunt firme care achizitioneaza cherestea de nuc, metrul cub costand intre 800 – 1.600 de euro, in functie de calitate. Dupa varsta de 25 de ani, un nuc forestier poate ajunge la aproape 9 metri inaltime. Un hectar de livada de nuc forestier poate produce in medie peste 350 de mc de lemn”, a afirmat reprezentantul asociatiei Nucifere Regia.

In ceea ce priveste o livada de nuci fructiferi, dupa sapte ani se intra pe productie.

”La un calcul estimativ de 2.200 de kg la hectar, la un cost de 10 lei pe kilogramul de nuca in coaja, iese o valoare a productiei de 5.000 de euro, iar la miezul de nuca de 8.500 de euro, unde kilogramul este 35 de lei. in al doilea an de rod profitul lunar se ridica la 1.000 de euro, pentru nuca in coaja, si depaseste 3.000 de euro la miezul de nuca. Investitia se poate amortiza intr-un an sau doi. Nuca are cautare ca si aliment – ulei sau miezul de nuca, dar si ca derivate. Coaja de nuca se foloseste in industria farmaceutica, cosmetica, in industria de armanent, aviatie sau la cea de bijuterii. Din coaja de nuca se fac anumite granulatii care se folosesc in confectionarea unor piese de armament, iar in aviatie se foloseste iarna in compozitie cu spuma pentru degivrarea avioanelor. Coaja de nuca nu zgarie, astfel ca se foloseste si la slefuirea bijuteriilor. si frunza de nuca se poate valorifica in industria vopselei si cea farmaceutica. Asociatia noastra garanteaza si desfacerea produselor”, a declarat Toth Jozsef.

Solul terenului pentru infiintarea unei livezi de nuci trebuie analizat inainte, iar zona trebuie sa fie insorita in timpul diminetii, intre orele 10 – 15, si sa dispuna de o sursa de apa pentru udarea pomilor, scrie Mediafax.