Acasă Life Psihanalistii dezvaluie ce se ascunde in spatele fenomenului „Selfie”!

Psihanalistii dezvaluie ce se ascunde in spatele fenomenului „Selfie”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Odata cu dezvoltarea retelelor de socializare, un nou trend a pus stapanire pe utilizatorii acestora. Este vorba despre mult cunoscutele „selfie-uri”, care in opinia psihanalistilor ascund numeroase probleme de sanatate mintala in randul celor care le practica.

In ultimii ani, moda „selfie” a acaparat numerosi utilizatori de internet si in special pe cei care au conturi pe retele de socializare. Comportamentul s-a ridicat la nivel de isterie generala si din acest motiv psihanalistii au incercat sa ofere o explicatie logica cu privire problemele mintale din spatele actului de auto-fotografiere.

Intr-o lucrare stiintifica, realizata de 4 psihanalisti celebri din cadrul Universitatii Birmingham, se dezvolta subiectul in cauza si se concluzioneaza ca maladia din spatele „selfie-ului” se cheama tulburarea dismorfica a trupului (TDC) , cunoscuta si sub numele de uratenie a trupului.

Majoritatea oamenilor se accepta asa cum sunt, sau pur si simplu sunt „grijulii” in legatura cu acele defecte, unii insa devin obsedati de ceea ce toti remarca la ei ca fiind „urat”, inestetic, lasand acest fals scop, de a imbunatati acel defect, sa le altereze usor comportamentul si viata, scrie yogaesoteric.net.

TDC incepe sa-si faca aparitia inca din adolescenta, atunci cand individul devine constient de defectele sale. Imediat dupa aceasta constientizare, individul in cauza apeleaza la „selfie” pentru a incerca sa gaseasca unghiul corect pentru a-si ascunde defectele fizice. De aici si pana la un comportament obsesiv nu mai este decat un pas foarte mic.

Exemplele date in aceasta lucrare infatiseaza tinerii britanici care cu disperare isi doresc realizarea portretului perfect. Ei petrec multe ore din zi pentru a se fotografia, ca, apoi, in cele din urma sa incarce fotografia perfecta pe reteaua de socializare. Apoi asteapta confirmarea prietenilor virtuali. Daca aceasta confirmare este cea asteptata, tinerii dezvolta o manie in acest sens.

Specialistii ne informeaza ca personalitatile celor care apeleaza la „selfie” inregistreaza caracteristici precum: perfectionism, narcisism, personalitate izolata sau chiar respingere sociala, tulburari psihice maniacale sau chiar sensibilitate stranie la acceptarea realitatii.

Mai mult de atat, „selfie-urile” declanseaza un soi de dependenta sociala sau nevoia de a capta atentia celorlalti. Acest comportament nu este unul normal si specialistii avertizeaza ca toti cei care se invart in aceasta sfera au nevoie sa-si constientizeze urgent o astfel de tulburare.

TDC este o boala cronica, de durata, care daca este lasata sa evolueze va „macina” incet din interior viata individului, putand sa ii dezorganizeze viata. Ca in orice boala preventia este cea mai buna, astfel daca observati pe cei apropiati care manifesta un interes deosebit fata de un defect fizic, este bine sa va interesati ce fel de viziune asupra conceptului de frumos domina in grupul lor, si mai ales sa va feriti de a critica acel amanunt la persoana in cauza, sau la orice alta persoana ce este pasibila de consideratiile dumneavoastra estetice.