Acasă Utile Riscurile grave la care ne expunem zilnic! 20% din viata noastra se...

Riscurile grave la care ne expunem zilnic! 20% din viata noastra se duce pe televizor si internet! Vezi cum ne influenteaza creierul!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 Va place sa priviti la TV, va distreaza jocurile video, trimiteti mesaje prietenilor, mailuri colaboratorilor sau stati pe facebook toata ziua? O mare parte din populatia globului se regaseste in aceasta situatie, dar putini sunt cei care se intreaba caror riscuri se expun atunci cand in fiecare zi isi comuta atentia de la un ecran la altul.

Un lucru este cert, tehnologia si internetul sunt distractive, generatoare de venituri, ne ajuta sa pastram legatura cu cei dragi sau sa fim la curent cu ultimele evenimente, indiferent de distanta fizica, dar expunerea zi de zi in fata ecranelor, pentru mai mult de opt ore, devine daunatoare pentru sanatatea noastra emotionala si fizica.

In anul 1924, psihiatrul german Hans Berger descoperea ca orice creier emite semnale electrice masurabile. Au fost identificate cinci tipuri de unde cerebrale, asociate unor stari sau dispozitii mentale.

Undele pe care le genereaza creierul unei persoane care priveste la televizor sunt de tip alfa, specifice unei stari semi-hipnotice, in care informatiile sunt receptate fara o analiza, ajungand astfel la raspunsuri strict emotionale si usor de influentat.

Cei care lucreaza in publicitate cunosc foarte bine acest lucru, nu este nevoie de mesaje subliminale, creierul, aflat intr-o stare pasiv-receptiva, este pregatit sa absoarba sugestii, dupa doar cateva minute. Tot ce trebuie sa faca un clip publicitar este sa prezinte un brand, pe care sa il asocieze cu ceva pozitiv.

Tot ceea ce trebuie sa faca un prezentator sau un producator de stiri este sa socheze…..

Este vorba despre manipulare curata, sa nu ne amagim crezand ca o persoana educata sau inteligenta se poate apara de aceste mesaje, care patrund in subconstient, raman acolo si produc efecte.

S-a constatat ca ritmul cardiac al unei persoane care urmareste un film de groaza creste, chiar daca spectatorul este o persoana inteligenta si educata, care realizeaza ca este vorba despre fictiune.

Jocurile video influenteaza caracterul. Ele sunt, in general distractive, dar timpul petrecut cu jocurile ce implica violenta, razboi si crime, ne poate face sa devenim antipatici si agresivi. De aceea, este bine sa ne petrecem timpul cat mai mult in aer liber si sa participam la activitati care ne tin departe de ecrane si aproape de oameni.

Iata care sunt consecintele nefaste ale privitului la televizor si nu numai:

Un roman petrece, in medie, patru, cinci ore zilnic in fata televizorului, echivalentul a doua luni si jumatate intr-un an.

Cel putin 20% din viata noastra se duce pe televizor!

Si nu este vorba despre un timp pierdut in aceasta stare de semi-hipnoza, ci de multe lucruri care deriva de aici:

1. Violenta fizica si verbala, ca o consecinta directa a miilor de mesaje violente pe care le receptam daca urmarim programe de stiri, talk-show-uri sau filme.

2. Pasivitate. Suntem dresati la propriu sa acceptam anumite situatii, in loc sa gandim si sa actionam, pentru ca televizorul ne spune ce sa credem despre lumea inconjuratoare si elimina, astfel, curiozitatea naturala a fiecaruia dintre noi.

3. Stupiditate. Televiziunea si internetul ofera forme facile de divertisment, cu emotii rapide si schimbatoare tot timpul, dand astfel sentimentul ca se intampla lucruri in viata noastra si atunci …de ce sa mai citim o carte? Este o oferta bogata, dar simplificata la maxim, gen Paris Hilton sau alte starlete, nu si Albert Einstein, de exemplu.

4. Obezitate. Este rezultatul firesc al statului la televizor sau in fata latopului ore in sir, mancand sau rontaind in timpul acesta, fara a controla cantitatile.

5. Nevoi false. Lipsa televizorului sau a internetului inseamna mai putine cumparaturi compulsive, este foarte simplu.

6. Lipsa de odihna. Pentru un somn odihnitor, pur si simplu opriti televizorul si internetul, puneti telefonul cat mai departe de pat si mergeti la culcare cu cel putin opt ore inaintea alarmei de dimineata.

7. Ochii sunt suprasolicitati.Indiferent daca folosim tableta, laptopul, televizorul sau telefonul mobil, lumina albastra de pe suprafata ecranului are menirea de a ne capta atentia, fapt ce ne afecteaza atat calitatea somnului, cat si suprafata retinei.

Exista totusi efecte pozitive ale televiziunii

Haideti sa ne gandim numai la cate orizonturi ni se deschid daca urmarim programe culturale, emisiuni de stiinta, documentare istorice sau sa ne gandim cate informatii aflam despre oameni si locuri exotice sau la cate evenimente putem participa, cu ajutorul transmisiilor live pe internet!

Intrebarea pe care trebuie sa ne-o punem este: putem lupta cu efectele nocive?

Este dificil de dat un raspuns transant. Din ce in ce mai multi oameni realizeaza care sunt efectele dezastruoase ale televiziunii, internetului si jocurilor video consumate fara discernamant si iau masuri: fie scot din grila anumite programe, fie elimina televizorul din viata lor si a familiilor (pentru copii exista DVD-uri, foarte multe educative), fie restrictioneaza accesul la internet.

Alti oameni, insa, din pacate numai adulti, care pot discerne, par a se afla intr-un cerc vicios: ca sa inteleaga ce este, de fapt, televiziunea, ca poate fi un extraordinar mijloc de comunicare si invatare, ar trebui sa atinga intai un anumit nivel de educatie, pe care nu il pot atinge insa, pentru ca sunt consumatori de televiziune.

Sursa: Secretele