Acasă Stirile zilei Imobiliare Prima Casa: Mai sunt bani pentru 2.500 de locuinte!

Prima Casa: Mai sunt bani pentru 2.500 de locuinte!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Programul Prima Casa 5 a ajuns pe final, fiind disponibile credite garantate de aproximativ 100 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca ar mai putea fi cumparate in jur de 2.500 de locuinte la un pret mediu de 40.000 de euro.

„In programul Prima Casa au fost emise pana in prezent aproape 77.000 de contracte de garantare pentru accesarea de finantari in valoare de peste 3 miliarde de euro. Rata de default in cadrul programului este de 0,1%”, spun reprezentantii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, date valabile la 8 noiembrie.

In septembrie, George Pana, director executiv coordonator FNGCIMM, spunea ca bancile mai au la dispozitie 320 de milioane de euro pana la sfarsitul acestui an pentru creditele acordate in acordate in cadrul programului Prima Casa.

Practic, in doua luni, numarul de credite acordate prin Prima Casa a crescut cu 5.000, iar sumele totale imprumutate cu aproximativ 200 de milioane de euro.

Acest program se incheie in acest an, insa Uniunea Social Liberala a promis in programul de guvernare sa faca o noua editie in 2013.

Desi nu se face nicio precizare in privinta monedei in care se vor acorda finantari prin Prima Casa 5, semnele arata ca programul se indreapta exclusiv spre finantarea in lei. Reglementarile din ultima vreme venite din partea bancii centrale, precum si faptul ca Guvernul a dat recent o ordonanta de urgenta prin care a permis bancilor sa introduca in oferta creditele in lei prin Prima Casa, arata ca viitorul programului ar putea fi in moneda locala.

Cel mai puternic semnal a venit din partea Bancii Comerciale Romane, liderul pietei de credite ipotecare din Romania, care a trecut la finantarea exclusiva in lei, inclusiv prin Prima Casa.

Costurile finantarii in lei sunt insa cu mult mai mari decat cele ale finantarii in euro, astfel ca eliminarea riscului valutar pentru astfel de credite este foare scumpa.

Asa cum am aratat intr-un articol precedent, trecerea de la creditul de casa in euro la cel in lei va incarca, practic, factura debitorului cu pretul unei noi locuinte, doar din diferentele de dobanda. De asemenea, va fi mult mai greu pentru cei cu venituri mici sa se califice la un astfel de credit.