Acasă Stirile zilei DESCOPERIREA facuta de NASA pe Marte! Va intra in manualele de istorie!

DESCOPERIREA facuta de NASA pe Marte! Va intra in manualele de istorie!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

NASA a facut o descoperire cutremuratoare pe Marte, insa nu o pot dezvalui inca, deoarece vor sa se asigure ca rezultatele nu se datoreaza vreunei erori a instrumentelor.

John Grotzinger, seful MSL, a anuntat ca SAM (Sample Analysis at Mars), un instrument cu care este dotat roverul Curiosity, a facut o descoperire „cutremuratoare”.

„Obtinem date de la SAM chiar si in acest moment in care vorbim, iar datele sunt foarte interesante”, spune Grotzinger. SAM este un laborator de chimie in miniatura, folosit de specialistii NASA pentru a analiza solul si atmosfera martiana.

Recent, specialistii NASA au analizat cu ajutorul acestui instrument o mostra de sol martian, iar rezultatele au fost tulburatoare. „Aceste date vor intra in manualele de istorie. Este ceva extraordinar”, spune Grotzinger.

De ce nu vor expertii NASA sa anunte care este descoperirea extraordinara? Cercetatorii vor sa fie precauti si sa se asigure ca rezultatele nu se datoreaza vreunei erori a instrumentului sau contaminarii acestuia cu ceva de pe Terra.

Specialistii NASA au mai avut parte de o alarma falsa in cadrul acestei expeditii pe Marte, atunci cand SAM a detectat urme de gaz metan intr-o mostra de aer de pe Marte. Descoperirea era una importanta, caci pe Terra metanul poate proveni de la organisme vii. Cei de la NASA nu au anuntat aceasta descoperire inainte sa verifice rezultatele, deoarece era posibil ca mostra de aer sa fi fost contaminata de aerul adus de roverul martian atunci cand a decolat de pe Terra. Dupa ce au masurat din nou aerul martian, urmele de gaz metan au disparut.

Grotzinger afirma ca echipa sa va fi gata sa anunte aceasta descoperire importanta in cateva saptamani, dupa ce specialistii vor fi verificat si reverificat rezultatele extraordinare. Cel mai probabil, anuntul va fi facut cu ocazia evenimentului anual al „American Geophysical Union”, ce se va desfasura intre 3 si 7 decembrie la San Francisco.

Chiar daca expertii NASA nu vor sa dezvaluie inca despre ce este vorba, alti specialisti au inceput sa speculeze pe tema descoperirii. Primul indiciu este oferit chiar de instrument: SAM este proiectat sa investigheze compozitia chimica si izotopica a atmosferei si a solului martian, cautand in primul rand molecule organice. Aceste molecule joaca un rol important in cautarea vietii extraterestre: formele de viata nu pot exista fara molecule organice.

„Daca este intr-adevar o descoperire care va intra in cartile de istorie, ma astept sa fie vorba despre material organic”, afirma Peter Smith, un cercetator de la Laboratorul Lunar si Planetar din cadrul Universitatii Arizona. Smith a condus o alta echipa de cercetatori de la NASA, cea care a gestionat misiunea landerului Phoenix, care a amartizat la Polul Nord martian in 2008.

Descoperirea unor compusi organici simpli nu ar fi cu adevarat socant, spune Smith, deoarece acestia au ajuns cel mai probabil pe Marte cu ajutorul unor meteoriti originari din centura de asteroizi. Chiar si asa, o astfel de descoperire ar sugera ca elementele esentiale vietii exista pe Marte, fiind nevoie doar de apa (care a existat in trecut pe Marte) pentru a produce organisme.

„Daca au descoperit «semnatura» unui organism complex, asta ar fi cu adevarat uluitor”, afirma Smith, deoarece acest lucru ar sugera ca in trecut Planeta Rosie ar fi gazduit forme complexe de viata. „Dar sansele ca roverul martian sa fi descoperit asa ceva sapand aleatoriu intr-o duna sunt foarte, foarte mici”, a concluzionat Smith.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos