Acasă Stirile zilei Justitia Presedintele ANI RETINUT pentru 24 de ore! Se cere arestarea sa pentru...

Presedintele ANI RETINUT pentru 24 de ore! Se cere arestarea sa pentru 30 de zile!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Horia Georgescu a fost retinut, luni, de procurorii anticoruptie, el fiind scos din sediul DNA cu mainile incatusate la spate si urcat intr-o masina cu care a fost dus in Arestul Politiei Capitalei.

„Clientului meu i s-au adus la cunostinta cele doua calitati, cea de suspect, dupa care cea de inculpat, si s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale pentru trei fapte de abuz in serviciu. De asemenea, s-a stabilit si un prejudiciu care, din punctul nostru de vedere, nu este cel real”, a declarat avocatul Cristian Ene, dupa retinerea clientului sau.

Avocatul a adaugat ca Horia Georgescu se declara nevinovat si urmeaza sa probeze faptul ca retinerea si viitoarea propunere de arestare preventiva sunt „total disproportionate” cu scopul masurilor preventive.
Seful Agentiei Nationale de Integritate a fost retinut pentru abuz in serviciu. La iesirea din sediul Directiei Nationale Anticoruptie, intrebat daca a luat bani pentru retrocedarea unor imobile la un pret supraevaluat, presedintele ANI a raspuns: „Niciodata”.
In urma audierilor de luni, procurorii au decis sa emita o ordonanta de retinere pentru 24 de ore pe numele lui Horia Georgescu, el urmand sa fie prezentat instantei cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Seful Agentiei Nationale de Integritate a fost dus la DNA luni dimineata, cu mandat de aducere, intr-un dosar deschis in urma unei sesizari a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) privind retrocedari in cazul unor imobile supraevaluate.
La scurt timp dupa Georgescu, la DNA a fost adus cu mandat si deputatul PNL Theodor Catalin Nicolescu, vicepresedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca fostii membri ai Comisiei Centrale de Despagubiri din ANRP in perioada 2009-2011, dar si evaluatori si beneficiari ai unor retrocedari vizate in noul dosar deschis de Directia Nationala Anticoruptie urmeaza sa fie audiati.
Potrivit surselor citate, in acest dosar se fac cercetari pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, in raport cu cei care au fost membri ai Comisiei Centrale de Despagubiri din cadrul ANRP.
Dosarul a fost deschis dupa ce, in ianuarie 2015, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat Directia Nationala Anticoruptie, ca urmare a unor nereguli gasite la controale privind dosare de retrocedari, sustin sursele citate.
Astfel, Curtea de Conturi a facut un control la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, pentru a verifica modul in care au fost utilizate fondurile alocate pentru plata despagubirilor, constatandu-se ca rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor. In unei decizii din octombrie 2013 a Curtii de Conturi s-a dispus ANRP reevaluarea dosarelor in care s-au acordat despagubiri in perioada 2009-2011.
Curtea de Conturi a obligat atunci presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor sa verifice toate rapoartele de evaluare care au stat la baza dosarelor al caror cuantum de despagubiri depasea valoarea de 500.000 de lei, sustin sursele citate.
In baza deciziei Curtii de Conturi si in urma reevaluarii a 452 de dosare s-a constatat ca, in 94 de dosare, valoarea de despagubire stabilita initial a fost cu peste 20 la suta mai mare.
In aceste conditii, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat Directia Nationala Anticoruptie sa faca cercetari, in vederea stabilirii si recuperarii prejudiciului produs bugetului de stat prin supraevaluarea unor imobile pentru care s-au acordat despagubiri.
Sursele citate au precizat ca Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat DNA dupa ce fosta sefa a DIICOT Alina Bica si fosti membri ai Comisiei Centrale de Despagubiri au fost trimisi in judecata in dosarul in care sunt acuzati de abuz in serviciu, dupa ce, in 2011, i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.
Pe de alta parte, Guvernul va sesiza Directia Nationala Anticoruptie si Curtea de Conturi pentru modul in care au fost solutionate, de-a lungul timpului, in 2008-2011, unele dosare privind retrocedarea de imobile, constatandu-se ca au fost solutionate cu prioritate cazui tratate drept „exceptionale” de paranoia sau lombosciatica. Printre alte motive invocate pentru ca dosarele sa fie tratate drept exceptionale au fost osteoporoza, colici renali, tulburare depresiva, atacuri de panica, hemoroizi si adenom al prostatei, persecutie pe motive etnice.

„Nu depune acte doveditoare, dar sustine ca are 82 de ani, sifera de HTA si necesita 3 interventii chirurgicale costisitoare; declara (conform actelor l dosar) ca are 93 de ani si ca traieste in America doar din ajutor social; are varsta de 60 de ani, certificat luptator la Revolutie”, sunt alte motive invocate.

Concluziile rezulta dintr-un raport al Corpului de Control al premierului, in care se arata ca, in perioada 2008-2011, numarul dosarelor de despagubire solutionate prioritar de catre ANRP, prin invocarea acestor cazuri exceptionale, a fost mult mai mare fata de cel al dosarelor solutionate in ordinea inregistrarii, exceptia fiind transformata in regula.
De acordarea despagubirilor pentru dosare considerate exceptionale au fost si cesionari de drepturi, cu sume cuprinse intre 30,5 milioane lei si 108,9 milioane lei.
Inspectorii guvernamentali remarca faptul ca notiunea de „cazuri exceptionale, temeinic motivate” nu a fost definita de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, iar anumite cereri au fost incadrate in aceasta categorie fara criterii transparente si verificabile, fiind create conditii pentru ca decizia sa fie una subiectiva.
Conform datelor, in 2008-2011 au fost solutionate 8.136 dosare, dintre care 1.407 conform numarului de inregistrare, iar 2.269 cu prioritate pe motiv de cazuri exceptionale. Dintre cele rezolvate cu prioritate, 131 au fost solutionate in favoarea cesionarilor.