Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, are un trecut destul de tumultos daca este luat bine la purificat si pe care cu siguranta l-ar dori uitat.

Patriarhul Daniel, pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea, este patriahul Bisericii Ortodoxe Romane, inscaunat in 12 septembrie 2007. Nascut in 22 iulie 1951, in satul Dobresti, comuna Bara (judetul Timis), Daniel si-a desavarsit studiile in Occident, in plin regim comunist-ceausist.

Preafericitul Daniel este absolvent al Institutului Teologic din Sibiu in 1974. A facut doi ani la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii de Stiinte Umane din Strasbourg (Franta) si doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolica (Germania).

Lector in Elvetia in timpul lui Ceausescu

In plina dictatura ceausista, Dan Ilie Ciobotea a reusit sa-si continue studiile in strainatate, la universitati din Franta si Germania, iar incepand din 1980, a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey (Elvetia), unde a fost si director adjunct intre 1986 si 1988.

In aceeasi perioada, in care romanii doar visau la un pasaport pentru Occident, a participat la numeroase intruniri religioase in Europa si SUA. De aici au aparut speculatiile privind relatiile sale apropiate cu ofiteri de rang inalt din fosta Securitate, care s-a infiltrat, de altfel, in Biserica Ortodoxa Romana la toate nivelurile.

Proaspat intors in tara, noul calugar Daniel a fost promovat in structura Patriarhiei, pe functia de consilier si director al sectorului „Teologie Contemporana si Dialog Ecumenic”. De la blugii cu care era imbracat in Elvetia, a ajuns in scurt timp sa poarte vesmintele celor mai inalte ranguri arhieresti.

In martie 1990, a fost numit episcop vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, cu titlul Lugojanul. In iulie, acelasi an, a fost inscaunat ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.

Acuzat de colaborarea cu fosta Securitate

Ascensiunea ierarhica uluitoare, fara precedent in Biserica Ortodoxa Romana, a accentuat si amplificat inca de atunci speculatiile privind colaborarea cu fosta Securitate a proaspatului mitropolit Daniel. Pana acum, insa, Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, a fost primul si singurul inalt prelat al BOR care a recunoscut activitatea sa de turnator, cerandu-si iertare pentru acest pacat.

Pe deasupra, in 16 octombrie 2007, Patriarhul Daniel a primit decizie de necolaborare cu Securitatea ca politie politica din partea CNSAS. O alta legenda care circula in Romania postdecembrista, pe care nimeni nu se incumeta s-o clarifice, este ca lui Daniel Ciobotea i s-ar fi ars cu intentie in toiul Revolutiei, pe data de 23 decembrie 1989, dosarul de cadru la Securitate.

Int-un articol publicat de cotidianul “Ziua” imediat dupa decizia din 2007, oficialii CNSAS declara: „Din datele ajunse la CNSAS nu rezulta ce tip de dosar ii fusese deschis lui PF Daniel. Avand in vedere faptul ca acesta a calatorit in strainatate inainte de 1989 (la studii postuniversitare) este posibil sa fi fost vorba de un dosar de urmarire”.

Legaturile PF Daniel cu Iulian Dascalu >>>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.