Acasă Stirile zilei Parisul si „TAXA DE PROTECTIE”! 14 tari africane sunt la mana Frantei!

Parisul si „TAXA DE PROTECTIE”! 14 tari africane sunt la mana Frantei!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Jurnalistul Mawuna Remarque Koutonin de la „Silicon Africa” aduce in atentia publica o problema cu care tarile africane din fostul imperiul colonial francez se confrunta.

In 2014, 14 tari africane erau obligate de puterea de la Paris, printr-un „pact colonial”, sa-si puna 85% din rezerva lor externa intr-o banca centrala franceza aflata sub controlul ministrului de Finante din Hexagon.  

Potrivit „Silicon Africa”, situatia va continua deoarece politicienii si oamenii de stat africani care se opun sunt indepartati sau pot pati lucruri si mai urate. Sursa citata sutine ca cele 14 state platitoare ale unei asemnea taxe sunt: Benin, Burkina Faso, Guineea, Coasta de Fildes, Mali, Niger, Senegal, Togo, camerun, Republica Central Africana, Ciad, Congo, Guineea Ecuatoriala si Gabonul.

Franta este prima tara care poate cumpara orice tip de resursa naturala de pe teritoriul unei foste colonii. Doar dupa ce Franta isi manifesta refuzul, aceste tari pot cauta alti parteneri.

Companiile franceze au, de asemenea, o pozitie privilegiata in dirijarea anumitor afaceri economice, Un exemplu: in Coasta de Fildes companiile franceze detin majoritatea companiilor privind utilitatile – apa, electricitate, telefonie sau salubritate.

Inceputurile „taxei coloniale”

In momentul in care Sekou Toure din Guinea a decis in 1958 iesirea tarii sale de sub tutela FRantei, administratia franceza din statul african, nemultumita de decizie, a incercat sa distruga ceea ce construisera: scoli, unitati medicale, cladire administrativa. Mesajul era clar: cine iese de sub tutela Frantei, trebuie sa plateasca un pret.

Dupa acest episod, statele africane din imperiul colonial francez au fost mai rezervate. Primul care a gasit o solutie de compromis a fost presedintele Republicii Togo, Sylvanus Olympio,, cel care a fost de acord sa plateasca Frantei o taxa anuala pentru a-i fi lasate asa-numitele beneficii din timpul administratiei europene.

In 1963, taxa pentru „datoria coloniala” a Republicii Togo reprezenta 40% din bugetul tarii africane.

Numeroase state au ales varianta platirii unei taxe si din cauza pericolului reprezentat de sprijinul Frantei pentru acei actori politici al caror scop era preluarea puterii si obedienta fata de Paris. Legat de acest aspect, un exemplu de sustinere episodica pentru state fara stabilitate e reprezentatde sprijinirea unor lovituri de stat, potrivit „Silicon Africa”.

In ultimii 50 de ani, 67 de lovituri de stat au avut loc in 26 de tari din Africa, 16 dintre ele foste colonii franceze.

Sursa: adevarul.ro

Citeste caplimpede