Virusologii au descoperit ca virusul gripei aviare care circula nestingherit prin natura ar putea repeta la indigo pandemia devastatoare din 1918.
- CELE MAI MARI PUTERI MONDIALE, RUSIA SI SUA ASCUND IN LABORATOARE CEL MAI PERICULOS VIRUS DIN LUME!
- DESCOPERIRE ALARMANTA PE UN CADAVRU CONGELAT DIN SIBERIA! VIRUSUL CARE A DECIMAT OMENIREA AR PUTEA REVENI!
- UN MEDIC DA LOVITURA COMPANIILOR FARMACEUTICE: CUM SE POATE VINDECA ORICE FORMA DE CANCER IN CATEVA SAPTAMANI!
O echipa internationala de virusologi a identificat opt gene in mai multe tulpini de virusuri gripale, izolate in organismul ratelor salbatice, care prezinta similaritati remarcabile cu cele care alcatuiesc virusul vinovat de pandemia de gripa din 1918, care a facut cel putin 40 de milioane de victime pe plan mondial.
„Exista rezervoare de gene in natura care au potentialul, prin recombinare, de a provoca pandemii grave in viitor”, a subliniat Yoshihiro Kawaoka, virusolog la Universitatea Wisconsin-Madison, principalul autor al acestui studiu aparut in revista americana Cell Host and Microbe.
Incercand sa evalueze riscul ca un astfel de virus sa ajunga sa dobandeasca cele opt gene, cercetatorii au folosit o metoda denumita „genetica inversa” pentru a recrea un agent patogen ce difera fata de cel din 1918 cu doar 3% in structura aminoacizilor pe baza carora isi produce proteinele.
Ei au produs astfel un virus mai virulent pe soareci si dihori decat un virus gripal obisnuit, insa nu la fel de patogen ca acela din 1918. In plus, acel virus nu putea sa se transmita intre aceste mamifere pe cale aeriana, principala cale de transmitere a gripei.
Cercetatorii au determinat apoi numarul de schimbari genetice necesare pentru ca acest virus sa poata sa se transmita cu usurinta la dihori, modelul animal de referinta folosit in cercetarile ce vizeaza aceasta infectie a cailor respiratorii.
Ei au identificat sapte mutatii in trei gene ale virusului care ii permit sa se transmita foarte usor, la fel ca virusul gripei din 1918.
Noul virus, format din gene care circula in organismul pasarilor salbatice si domestice, arata ca acele ingrediente genetice pot, potential, sa se combine pentru a crea un agent patogen periculos si capabil sa provoace o pandemie, a subliniat Yoshihiro Kawaoka.
Cunoasterea genelor care trebuie cautate intr-un virus poate sa ajute la prezicerea probabilitatii de aparitie a unei tulpini gripale care ar fi capabila sa provoace o pandemie si sa permita astfel oamenilor de stiinta sa elaboreze strategii mai eficiente pentru a o combate.
Studiul aduce, de asemenea, o serie de lamuriri suplimentare despre mecanismele responsabile cu adaptarea virusului gripei aviare la mamifere.
In plus, oamenii de stiinta au descoperit ca acest virus, un „verisor apropiat” al virusului din 1918, reactioneaza la vaccinul actual contra gripei sezoniere, ce ofera protectie mai ales contra virusului H1N1, vinovat de pandemia din 2009.
Acest fapt arata ca exista o protectie vaccinala contra unei pandemii potentiale, au declarat autorii studiului.
Ei mai spun ca noul virus creat in laborator ar trebui sa fie sensibil la antiviralul Oseltamivir, un medicament eficient in prezent contra gripei.
Sursa: mediafax.ro