Acasă Stirile zilei O noua EXOPLANETA asemanatoare Pamantului a fost descoperita de astronomi, denumita Super-TERRA

O noua EXOPLANETA asemanatoare Pamantului a fost descoperita de astronomi, denumita Super-TERRA

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Astronomii europeni au descoperit o noua exoplaneta asemanatoare Pamantului, denumita super-Terra, in zona habitabila, zona din jurul unei stele in care viata ar putea fi posibila – a stelei pitice rosii Gliese 163.

Descoperirea a fost realizata cu ajutorul telescopului HARPS (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher) care apartine Observatorului European Austral (OEA), informeaza dailymail.co.uk.

Noua exoplaneta se va numi Gliese 163c, are o masa de 6,9 ori mai mare decat cea a Terrei si o perioada orbitala de 26 de zile. Gliese 163c se invarte in jurul stelei sale, aflata la o distanta de 49 de ani-lumina de Terra, in constelatia Dorado.

Astronomii europeni considera ca „Gliese 163c ar putea fi de 1,8 – 2,4 ori mai mare ca Terra, marimea planetei depinzand de structura ei majoritar telurica sau acvatica”.

Gliese 163c primeste in medie cu 40% mai multa lumina de la steaua ei decat primeste Pamantul de la Soare, iar din acest motiv temperaturile de pe noua „super-Terra” sunt mai mari. Prin comparatie, Venus primeste cu 90% mai multa lumina de la Soare decat Pamantul.

„Nu cunoastem proprietatile atmosferei lui Gliese 163c, dar, presupunand ca aceasta reprezinta o versiune la scala a atmosferei terestre, atunci temperaturile de la suprafata acestei planete ar putea fi in jur de 60° Celsius”, au precizat cercetatorii europeni.

Cele mai complexe forme de viata de pe Terra – plante, animale si chiar oamenii – nu pot sa supravietuiasca la temperaturi care depasesc in mod constant valoarea de 50° Celsius. Insa, aceasta temperatura si chiar valori mai mari pot fi suportate cu bine de multe alte organisme terestre care sunt obisnuite sa traiasca in conditii extreme.

Cercetatorii europeni au descoperit o a doua exoplaneta in acelasi sistem solar, mai mare, denumita Gliese 163b, care orbiteaza mult mai aproape de steaua ei, la o perioada orbitala de noua zile. O a treia planeta, a carei existenta nu a fost deocamdata confirmata, ar putea orbita in acelasi sistem solar, dar la o distanta mult mai mare.

Cele doua exoplanete din sistemul Gliese 163 au fost descoperite de echipa de savanti coordonata de Xavier Bonfils, profesor la Universitatea Joseph Fourier din Grenoble si cercetator la Institutul de Planetologie si Astrofizica din Grenoble. La aceasta descoperire au contribuit si savanti din Franta, Germania, Portugalia, Elvetia si Belgia.

In prezent, sase exoplanete potential locuibile prezinta asemanari mari cu Terra. Cele sase exoplanete sunt: Gliese 581g, Gliese 667C c, Kepler-22b, HD 85512b, Gliese 163c si Gliese 581d.

Patru dintre aceste corpuri ceresti au fost detectate in ultimul an, din septembrie 2011 si pana in prezent.