Acasă Stirile zilei Social Studiu pe PIATA NUNTILOR! Criza reduce la jumatate numarul de nunti din...

Studiu pe PIATA NUNTILOR! Criza reduce la jumatate numarul de nunti din restaurante, invitati mai putini, dar si meniuri mai sarace!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Anul trecut au fost cele mai putine nunti din ultimele trei decenii, restaurantele fiind cele care pierd o sursa importanta de venit din cauza crizei, aceasta afectand numarul de nunti care a scazut la jumatate, invitati tot mai putini, dar si meniurile sunt mai sarace.

Pentru casatorii, anul trecut a fost cel mai slab din 1980. Statistica arata ca in 2011 s-au casatorit in Romania sub 106.000 de cupluri, fata de 183.000 in 1980 sau de peste 192.000 in 1990, maximul ultimilor 32 de ani.

„Nuntile sunt in ultimii ani pe un trend de scadere in restaurantele hotelurilor, atat ca numar de evenimente, cat si ca numar de persoane care participa la acestea. Principala cauza este criza economica, care a redus bugetele alocate de romani pentru astfel de evenimente”, a declarat Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR).

In 2010 s-au incheiat sub 116.000 de casatorii, 134.000 in 2009 si aproape 150.000 in 2008, inainte de inceperea crizei economice, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Cele mai multe cupluri s-au casatorit in ultimul deceniu in 2007, an de boom economic, cand au avut loc aproape 190.000 de casatorii.

Retinerea cuplurilor de a se casatori a afectat si industria hotelurilor si restaurantelor, ai caror reprezentanti spun ca numarul nuntilor – o sursa importanta de incasari pentru ei- a scazut la jumatate comparativ cu anul 2008.

„In general, lumea nu mai plateste foarte mult pentru nunti. A scazut, de asemenea, si numarul invitatilor la aceste evenimente”, a afirmat Enache.

In afara faptului ca numarul invitatilor s-a redus semnificativ la nunti, aproape nimeni nu mai rezerva camere la hotel pentru noaptea evenimentului, spune Mihai Acatrinei, directorul general al hotelului Ramada Majestic din Bucuresti.

„Pana in urma cu cativa ani, cei care organizau nunta rezervau pentru noaptea evenimentului si 10-15 camere la hotel pentru anumiti invitati. Acum nu mai rezerva nimeni nicio camera”, a adaugat el.

Acatrinei spune ca daca in anii din urma salile pentru nunta se rezervau cu cel putin un an inainte, acum se pot gasi tot timpul restaurante libere.

„Pana in 2008, in decembrie aveam ocupate cu nunti absolut toate sambetele din anul urmator. Acum mai avem 6-10 nunti rezervate cu un an inainte, iar gradul de ocupare cu nunti pentru zilele de sambata este de 50-60% pe parcursul unui an”, a mai spus Acatrinei.

„In general, in anii trecuti, o nunta avea in medie 250-300 de invitati. Acum, numarul acestora a coborat, in medie, la 180-200”, a afirmat Octavian Lazar, directorul general al hotelului Caro din Bucuresti.

„Oamenii mai fac nunti duminica doar daca li se ofera reduceri majore, de pana la 50%. Cu cativa ani in urma, inainte sa ceri fata de sotie, trebuia sa rezervi mai intai restaurantul, pentru ca nu se stia daca reusesti sa gasesti o sala libera. Acum poti s-o ceri linistit, pentru ca sigur vei gasi un restaurant disponibil”, a completat Lazar.