Acasă Sanatate Nimeni nu ti-a spus asta! Ce risti daca pulsul tau depaseste 60...

Nimeni nu ti-a spus asta! Ce risti daca pulsul tau depaseste 60 de batai pe minut!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pulsul arata de cate ori pe minut bate inima unei persoane. Un ritm cardiac normal depinde de fiecare individ in parte, in functie de varsta, marimea corpului, de cat de des face exercitii fizice, conditiile inimii sau medicatie. Emotiile pot avea, de asemenea, un impact asupra ritmului cardiac, avand in vedere ca acesta creste atunci cand inima este supusa unor factori de stres.

Valorile minime si maxime ale ritmului cardiac, acceptate de cea mai mare parte a lumii medicale, este de 60-100 de batai pe minut. In realitate, tot ce depaseste 60 este prea mare si prezinta riscuri pentru sanatate. Dupa masuratori mai precise, cardiologii sustin ca un puls normal este intre 50 si maxim 90, iar tot ce se afla in afara acestor valori este un semn de boala sau pericol.

Unele persoane confunda hipertensiunea arteriala cu un ritm cardiac ridicat. Cu toate acestea, nu exista o corelatie directa intre cele doua, iar hipertensiunea arteriala nu determina neaparat un ritm cardiac crescut.

Un puls mai mare, o viata mai scurta
Exista dovezi stiintifice numeroase care leaga ritmul cardiac crescut in repaus cu o durata scurta de viata, chiar si la indivizii aparent sanatosi. Mai exact, fiecare 10 batai pe minut in plus se asociaza cu o crestere de pana la 20% a riscului de deces prematur.

Daca inima ta bate mai repede decat o data pe secunda, atunci trebuie sa iei masuri, mai ales daca ajunge 80 sau 90 de batai pe minut. Barbatii aparent sanatosi, cu un puls de 90 prezinta un risc de 5 ori mai mare de stop cardiac. Adesea, primul lor simptom este si ultimul.

Miscarea, cea mai buna modalitate de a scadea pulsul
Desi aparent paradoxal, miscarea este o optiune excelenta. Iti face inima sa bata mai repede, pentru ca apoi, in repaus, sa bata mai incet. Beneficiile miscarii pentru sanatate, in special pentru protectia inimii, sunt acceptate pe scara larga. Participantii la un studiu de 12 saptamani cu bicicleta si banda de alergare si-au scazut pulsul in repaus de la aproximativ 69 la 66. Dar trebuie sa mentina ritmul, pentru ca pulsul va creste iar daca nu faci miscare regulat.

Efectul leguminoaselor asupra ritmului cardiac
Cercetatorii au descoperit ca si leguminoasele sunt benefice pentru reducerea pulsului. O cana pe zi de leguminoase (fasole, linte, naut) ofera o scadere medie de 3,4 a valorii pulsului, fata de 250 de ore de efort sustinut. In plus, participantilor la studiu le-a scazut glicemia si au beneficiat de toate proteinele si mineralele incluse in aceste alimente, noteaza bzi.