Acasă Stirile zilei Stiinta Adevarul despre unul din misterele lumii stiintifice a iesit la lumina! Ce...

Adevarul despre unul din misterele lumii stiintifice a iesit la lumina! Ce se intampla cu norii de pe cer

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Norii se indreapta din ce in ce mai mult spre polii Pamantului si se formeaza din ce in ce mai sus pe cer. Cercetatorii cred ca acestea sunt efecte ale schimbarilor climatice, potrivit unui studiu aparut in prestigioasa publicatie stiintifica Nature si citat de The Independent.

Evolutia norilor de pe cer pare sa confirme pentru prima data in istorie ceea ce aratau pana acum doar simularile pe calculator: norii au tendinta de a se forma la altitudini din ce in ce mai mari, iar directia lor e catre polii planetei, potrivit cercetatorilor de la Institutul Oceanografic din California.

Expertii spun ca acest trend ar fi provocat partial de gazele cu efect de sera si precizeaza ca procesul va continua. Singurul lucru ce ar mai putea domoli aceste evolutii ar fi o eruptie vulcanica de mari dimensiuni, care ar ajuta planeta sa se racoreasca.

Oamenii de stiinta au ajuns la aceste concluzii dupa ce au procesat datele prin satelit care analizeaza miscarea norilor inca din anii ’80. Ei au aflat ca norii se indeparteaza de Ecuator pe masura ce temperaturile cresc, directie pe care o urmeaza de altfel si unele specii de animale si chiar de plante, care nu mai cresc in zonele unde o faceau pana acum. De asemenea, regiunile subtropicale uscate s-au extins, au mai aflat cercetatorii.

Norii au doua efecte majore asupra Pamantului, ce-i drept in sensuri total opuse. Pe de o parte, ei ajuta la racorirea planetei, pentru ca reflecta radiatiile solare inapoi in spatiu. in paranteza fie spus, unii savanti au sugerat chiar crearea de nori artificiali, pentru reducerea incalzirii globale. Pe de alta parte, norii actioneaza si ca o patura, tinand caldura captiva pe Terra.

Modul in care evolueaza norii reprezinta unul dintre misterele lumii stiintifice. Pana recent, cercetatorii pur si simplu nu stiau cum s-a format jumatate din numarul norilor de pe cer.

Cum spuneam si mai devreme, solutia ar fi o super-eruptie vulcanica, una suficient de mare pentru a bloca lumina Soarelui si a duce la o racire a Pamantului, efecte ce ar putea dura timp de cativa ani, arata RFI.