Acasă Stirile zilei Stiinta NASA dezvaluie misterul planetei Marte

NASA dezvaluie misterul planetei Marte

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

NASA a anuntat ca va organiza luni o conferinta de presa in care va face publica o importanta descoperire stiintifica cu privire la planeta Marte.

La conferinta de presa vor participa Jim Green, directorul Departamentului de Stiinte Planetare al NASA, Michael Meyer, coordonatorul stiintific al Mars Exploration Program, Lujendra Ojha de la Institutul Tehnologic din Georgia (Atlanta), Mary Beth Wilhelm de la Centrul de Studii Ames al NASA, Moffett Field, de la Institutele Tehnologice din Georgia si California si Alfred McEwen de la Universitatea Arizona din Tucson, coordonatorul stiintific al programului HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment), desfasurat la bordul sondei orbitale Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).

In prezent NASA controleaza cinci misiuni de explorare pe orbita si la suprafata Planetei Rosii — roverele robotizate Opportunity si Curiosity, care au ajuns la suprafata lui Marte in 2004 si respectiv 2012, precum si sondele orbitale Mars Odyssey, MRO si MAVEN (Mars Environment and Volatile Evolution).

Mars Odyssey a ajuns pe orbita lui Marte in 2001, MRO in 2006, iar MAVEN tocmai a implinit 1 an de când se afla pe orbita Planetei Rosii.

Acestea nu sunt singurele sonde aflate pe orbita lui Marte. Sonda europeana Mars Express si cea indiana Mars Orbiter Mission transmit de asemenea date de pe orbita martiana.

Sonda MRO dispune de o camera video, HiRISE, dotata cu lentile telescopice de mare precizie, putând observa detalii de 1 metru de la suprafata lui Marte. Aceasta camera aduna si imagini in spectrul infrarosu-apropiat care permit studierea compozitiei minerale a solului martian.

Aceste imagini de inalta rezolutie ofera o perspectiva fara precedent asupra solului martian si formelor sale de relief, urmând sa fie folosite si pentru a alege locul asolizarii viitoarei misiuni cu echipaj uman pe Planeta Rosie ce va avea loc la orizontul anilor 2030.