Acasă World Mostenirea mortala a celebrei Marie Curie! Orice contact poate fi fatal

Mostenirea mortala a celebrei Marie Curie! Orice contact poate fi fatal

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Marie Curie este una din cele mai celebre femei din istoria omenirii. A murit in 1934, dar toate elementele cu care celebra Marie Curie a intrat in contact continua sa iradieze. Inclusiv manuscrisele sale nu pot fi citite decat pe proprie semnatura si dupa obtinerea unei autorizatii. A descoperit radioactivitatea si aplicatiile acesteia in medicina.

Insemnarile sale, hainele, mobila, toate acareturile ramase in casa din suburbia pariziana continua sa IRADIEZE: logic, daca ne gandim ca Marie Curie, dimpreuna cum al ei sot, au descoperit radiul, poloniul, radioactivitatea si utilizarile acesteia in medicina, scrie A1.

in momentul in care doresti sa accesezi notitele sale, pastrate in cadrul Bibilotecii Nationale Franceze, cei de acolo te vor privi cu suspiciune. Toate sunt pastrate in cutii speciale, ermetice. Marie Curie nu cunostea efectele nocive ale experientelor sale, pentru ca nu cunostea radioactivitateal. Lucra cu uraniu, plutoniu ori toriu, substante extrem de nocive, direct in laboratorul din casa sa, neizolat. ”Luminile emise erau frumoase, sterse, dar frumoase”, obisnuia sa spuna, in timp ce lucra. Uneori, fara sa stie, cara elementele radioactive cu ea, in poseta!!! Marie, cat si sotul ei, Pierre, purtau haine de laborator, halate, nimic care sa-i protejeze.

Marie Curie a decedat in 1934, la 66 de ani, din cauza unei anemii aplastice, o forma de leucemie, pusa pe seama cercetarilor sale in domeniul radioactivitatii. si astazi, la peste 80 de ani de la moartea celei ce a fost considerata una dintre mintile luminate ale omenirii, lucrurile atinse de ea continua sa ucida, indirect.

Lordul Kelvin si marele Albert Einstein vorbesc elogios despre ea, cu ultimul pleaca in lungi calatorii. Dupa Primul Razboi Mondial lucreaza cu razele X. Argumenteaza necesitatea utilizarii lor in medicina, creeaza primele dispozitive mobile cu X-Ray, care primesc numele de mini-Curies.

Marie e bolnava, desele expuneri la radiatii o afecteaza. Irina, fiica sa, ii continua munca. Finalmente, familia Curie aduna cinci premii Nobel. Se stinge in 1934.