Acasă Stirile zilei Moise Guran cheama romanii in Piata Victoriei! „Hai sa iesim si noi!...

Moise Guran cheama romanii in Piata Victoriei! „Hai sa iesim si noi! Hotarati! Pentru noi si pentru politicienii nostri! Hai sa le spunem ce credem despre politica lor!”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Jurnalistul Moise Guran indeamna romanii sa iasa in strada pentru a sustine pastrarea Uniunii Europene. 

„Ca tara e pe burta si ca o coalitie anti-europeana a ajuns la conducerea ei, fara sa sufle o vorba despre cum vom ramane noi pe din afara UE si a NATO, asta e deja usor de demonstrat.

Luati declaratia premierului Grindeanu, care zice, destul de iresponsabil, ca nu facem cheltuieli pentru Armata doar ca sa facem cheltuieli. Cum asa? Pai an de an, aproape 90% din bugetele Armatei se duc pe cheltuieli de personal (inclusiv pensii) ceea ce, desigur, contribuie (intr-o proportie de… 90%) la conceptul de cheltuieli doar ca sa zicem ca avem Armata. Domnul Grindeanu poate ca stie insa ca o larga majoritate a romanilor crede ca noi dam bani din buget pentru NATO. Dar ce e NATO? O hartie! Un tratat! Banii din buget ni-i dam noua, Armatei Romane si pentru prastiile acesteia.

Dar cand vine americanul si iti zice – vezi ca rusul ne submineaza democratiile, cine nu da 2% pentru propria Armata pleaca din NATO, ce sa-i mai explici domnului Grindeanu? Ca toate ambasadele din Bucuresti, inclusiv aia americana, trimit zilnic note catre guvernele tarilor lor, cu ce porumbei scoate pe gura domnia sa? Cum sa-l mai crezi doar tantalau pe domnul Grindeanu cand toate programele de achizitie au fost stopate?

Dar ce legatura are asta cu Uniunea Europeana? Pai, uitati-va la Turcia! Apoi la Trump! Apoi la Putin! Apoi uitati-va la ce fac europenii! Ei pregatesc o aparare comuna, post-NATO. De ce post-NATO? Pentru ca nu se stie cat va mai exista NATO, subminata din interior de liderii politici ai primelor doua Armate (SUA si Turcia).

Deci tu, ca roman, simplu sau premier, cam ce ai vrea pentru tara ta in acest context? Ca apararea comuna va fi un pilon important al ceea ce va deveni UE peste vreo cinci ani, asta e o certitudine.

Bun! Acum sa ne intoarcem pe partea economica. Desi indeplinim cele mai multe criterii de aderare la Zona Euro, n-am vrut acolo. De ce? Pai pentru ca e polarizare sociala in Romania si pentru ca la Vaslui e salariul mediu la jumatate fata de Bucuresti. Asa, si daca intram in zona euro, scade salariul la Vaslui? Nu! Evident ca nu! Dar nici nu mai poate creste fara baza economica reala.

Adica, hai sa o luam invers, ca sa intelegem… Ajuta cresterile astea de salarii bugetare si de pensii populatia Vasluiului? Sigur ca da si, evident, intr-o masura mai mare decat pe cea a Bucurestiului, Clujului, Timisoarei. De unde vin banii? De la cei care ii produc, partial, din taxe si impozite, iar daca resursa bugetara nu e suficienta (si nu e) de la noi toti, prin devalorizare. A leului. Este ca daca am avea euro, resursa de devalorizare care niveleaza economic societatea ar disparea? Pai da! Dar sa nu neglijam nici asta, in absenta acestei nivelari populiste, de acord, pericolul radicalizarii creste, asa cum s-a intamplat in Grecia.

Deci, recapituland, Romania nu vrea in Euro, ca sa nu-si lase in urma o parte a cetatenilor, incapabili sa-si creasca veniturile reale, iar UE nu vrea Romania in Euro tocmai pentru ca acei cetateni pot aduce la putere partide antieuropene, ce devin apoi risc sistemic pentru toata Europa. Nasol, nu? Pai si in decembrie 2016, ce credeti ca s-a intamplat?

Bravo, Olguta! (Daca nu pricepi ce scriu, baga un google translate in engleza sau franceza!) Cand vine comisarul european provenit din partidul tau, Corina Cretu, si te avertizeaza ca iti deschide Bruxellesul procedura de infringement, ca unu si cu unu fac doi, iar tu te indepartezi astfel de Zona Euro, nu te apropii, ca cetatenii din Vaslui au nevoie de locuri de munca, nu de devalorizare si/sau imprumuturi peste limite… No, biiiine!

Mai aveti nevoie sa mai analizam Ordonanta 13, deciziile demente ale Curtii Constitutionale, initiativele lui serban si Nicolicea de gratiere a coruptilor sau de limitare a suveranitatii nationale, exprimate prin referendum (potrivit art. 2 din Constitutie)? in ce drac de constructie europeana va mai putea fi Romania, dupa toate astea?

Dar hai sa fim pozitivi! Sambata asta, la 60 de ani de la Tratatul de la Roma, iese lumea pe strazi, in mai multe tari europene, pentru a da un semnal de pastrare a Uniunii. Asta e o chestie pozitiva, chiar daca, in substrat, si acolo este vorba de respingerea extremismului eurodemolator. Hai sa iesim si noi! Hotarati! Pentru noi si pentru politicienii nostri! Hai sa le spunem ce credem despre politica lor, dar si despre ce vrem noi cu tara noastra”.