Acasă Utile Mihaela Bilic dezvaluie greselile pe care le facem toti in bucatarie! Necesita...

Mihaela Bilic dezvaluie greselile pe care le facem toti in bucatarie! Necesita macar 11 minute!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

La ce/cate suntem dispusi sa renuntam de dragul comoditatii. Toata lumea mananca paste, macar din cand in cand. Cand eram eu mica se numeau macaroane sau fidea, numai atata exista. si se fierbeau pana deveneau moi, chiar extra-moi. Acum avem toate formele si culorile de paste, iar de la italieni am invatat ca se fac din grau dur si se fierb cat sa ramana „al dente”, un pic tari. Asa e corect si pentru digestie si pentru silueta.

Macaroanele de ieri se numesc azi penne, de departe cea mai populara forma de paste, intrecand si clasicele spaghete, probabil din considerente practice: sunt scurte, nu mai trebuiesc infasurate pe furculita, iar impregnarea cu sos e mai eficienta, nu doar se lipeste de ele, ci le si umple. Timpul de fierbere e si el stabilit: 11 minute, scrie Mihaela Bilic pe Facebook.

Pana aici nimic nou, veti spune. insa industria alimentara trebuie sa aduca mereu pe piata produse/idei care sa ne satisfaca dorinta de schimbare si, de ce nu, comoditatea. Asa au aparut pastele cu fierbere rapida, care in loc de 11 minute sunt gata in 3. Similar orezului prefiert, timpul nostru de gatit se scurteaza. Desi pare un avantaj, economia pe care o obtinem nu e in favoarea sanatatii, e ca un fel de leguma sau pui crescute intensiv. Daca amidonul are nevoie de 10 minute ca sa se umfle treptat, de ce sa inventam un amidon mai moale (mai rafinat) care absoarbe apa rapid? Cat de multa graba sau nerabdare sa existe in viata noastra incat sa nu ne mai permitem 8 minute in plus? in stilul asta o sa ajungem sa avem paste instant, peste care doar torni apa fiarta si gata!

„Mai repede”a ajuns sa fie, in materie de nutritie, ceea ce este „mai bine” in psihologie: dusmanul binelui, al sanatatii.

Cu cat ceva e rapid de preparat cu atat e mai procesat si ingrasa mai tare. Cu cat un produs e mai moale si mai usor de mestecat, cu atat e mai rafinat. Nu de economie de timp avem nevoie cand vine vorba de mancare, ci de produse cat mai apropiate de starea lor naturala. Daca nu rafinam zaharul n-ar fi existat riscul de supraconsum, oamenii ar fi obosit sa mestece trestie de zahar. Nu de fast-food avem nevoie, ci de good-food. Si asta necesita macar 11 minute!