Acasă Sanatate Marea inselatorie din conservele de peste! Cum esti pacalit pe eticheta si...

Marea inselatorie din conservele de peste! Cum esti pacalit pe eticheta si ce gasesti inauntru?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Oamenii au inceput sa includa carnea de peste mai des in alimentatia zilnica, dar constatam cu stupoare ca ceea ce scrie pe o conserva de peste este o mare inselatorie.

Din anul 2010 pana in anul 2012, Oceana, cea mai mare organizatie internationala de protejare a oceanelor si a faunei oceanice, a analizat peste 1.200 de mostre de conserve de peste si fructe de mare care se comercializeaza pe piata internationala si a constatat ca o treime din acestea erau etichetate gresit. Potrivit studiului realizat in SUA, aproximativ 87% din pestele etichetat drept „peste rosu” si 59% din cel etichetat drept „peste ton” este etichetat gresit, dar acestea nu sunt cazuri singulare; acelasi lucru se intampla si in cazul altor specii de pesti. Studiul a mai aratat ca 74% pestele din restaurante cu specific japonez este etichetat gresit, iar la nivel national, aproape jumatate din pestele care se consuma este etichetat in mod eronat, noteaza Huffington Post.

Procesul prin care trece pestele pana ajunge pe mesele restaurantelor sau in case este destul de complex. In cazul SUA, 92% din pestele care se consuma este importat, ceea ce inseamna ca parcurge un drum destul de lung pana la destinatia finala, in care pot avea loc etichetari gresite, unele dintre ele fara intentii rele.

Insa, in majoritatea cazurilor, motivele pentru care pestele nu este etichetat in mod corespunzator sunt altele. Principalul este cel economic; cele mai multe inselatorii se produc in cazurile in care pesti mai ieftini, dar chiar si anumite specii de serpi marini, sunt etichetati ca fiind pesti mai scumpi. Un alt motiv de frauda este contaminarea; pestele cu niveluri de mercur prea mare este etichetat ca unul care are niveluri mai mici, pentru a putea fi vandut.

O situatie similara a avut loc si in Europa. Odata cu scandalul legat de carnea de cal, a iesit la lumina si cazul pestelui. La fel ca si in SUA, un studiu realizat in Irlanda a relevat faptul ca aproximativ 25% din pestele care se consuma este etichetat gresit, iar motivul este, de asemenea, economic.

Majoritatea pestelui care se consuma in Europa este importat din China. Punctul de intrare in Europa este aeroportul din Frankfurt, unde este analizat si apoi distribuit. Asa se face ca, in cadrul verificarilor, autoritatile aeroportului au descoperit specii noi de peste, care pana acum nu au fost comercializate.

Potrivit cercetatoarei Kimberly Warner, etichetarea gresita a pestelui nu are consecinte negative numai pentru consumator, care plateste ceea ce nu consuma, ci si pentru peste si mediul inconjurator. Expertii considera ca in majoritatea cazurilor etichetarea gresita este intentionata, motiv pentru care le-au cerut autoritatilor sa ia masuri.

Sursa: semneletimpului.ro

Citeste caplimpede