Acasă Stirile zilei India si Kazahstanul sunt lovite de epidemia somnului!

India si Kazahstanul sunt lovite de epidemia somnului!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Doi ani dupa incidentele dintr-o localitate din Siberia, in care locuitorii dorm cateva zile in sir, fara sa se trezeasca, acelasi fenomen a fost inregistrat in Kazahstan, intr-o regiune mai izolata. Localitatea se afla langa o mina de uraniu, iar locuitorii atinsi de boala somnului, dorm cate sase zile, fara sa se trezeasca. In momentul in care se trezesc, ei au o pierdere de memorie.

Expertii au facut mai multe teste privind apa, solul, radiatiile care ar putea veni de la mina. Nimic din toate acestea nu par a fi cauza acestei situatii. Unul dintre specialistii din Kazahstan a lansat ipoteza ca monoxidul de carbon este cauza producerii acestui fenomen. Monoxidul de carbon provine din fumul care s-ar afla deasupra localitatii, fum adus de curenti. Putin probabil, spun alti specialisti.

Locuitorii au inceput sa paraseasca localitatea, speriati de ceea ce li se intampla. Acest fenomen a inceput in 2010 si a culminat in 2013, cand cei 600 de locuitori au fost afectati in totalitate de aceasta boala. In perioada cele sase zile, persoanele au pierdere de cunostinta, pulsul este foarte slab si nu pot fi treziti din aceasta stare. O parte din localnici, in perioada celor sase zile, au avut parte de perioade in care delirau.
Aceeasi situatie s-a intamplat in Krasnoiarsk, in Siberia, cand locuitorii acestei localitati dormeau intre patru si sase zile, dupa care se trezeau si nu-si aminteau nimic, din ceea ce se intamplare in trecutul apropiat.

Unul dintre locuitori, un batran, a fost ingropat din greseala, rudele crezand ca acesta este mort. In apropierea Krasnoiarskului se afla o mina de uraniu, nici in acest caz, expertii nu au gasit o legatura in ceea ce priveste cauza fenomenului. Radiatiile erau in parametri normali si in acest caz. Un batran care a lucrat la mina de uraniu a declarat ca in interiorul minei, radiatiile sunt mult mai puternice si niciunul dintre mineri nu a suferit un sindrom al somnului de sase zile.

Se stie ca o treime din viata noastra dormim. Exista printre noi si exceptii. Hipersomniacii, persoanele care sufera de nacrolepsie, dorm de mai multe ori pe zi, ei suferind de o boala. Medicii interzic in astfel de cazuri ca persoanele sa sofeze sau sa presteze activitati care necesita atentie sporita. Aceste persoane aproape ca adorm instantaneu, neavand importanta locul sau ora. Specialistii sustin ca o proteina ar fi cauza acestei boli, dar nu exclud si cauze genetice. Specialistii rusi refuza teza ca toata comunitatea sa sufere de aceasta boala, inclusiv persoanele care au vizitat localitatea.

Este o adevarata epidemie a somnului, lucru straniu si pentru medici. Cu toate ca acest fenomen se produce in doua localitati aflate la mii de kilometri distanta, exista multe similitudini. Se pare ca mina de uraniu este cauza. Uraniul, prin dezintegrarea sa, produce radonul, un gaz foarte toxic pentru organism.
El patrunde cu usurinta prin fisurile din pereti. O camera neaerisita, acumuleaza mult radon, care poate crea stari de somn si halucinatii.

Revista italiana L Espresso sustine ca Spania si Romania sunt tarile cu cel mai ridicat nivel de radon, din Europa. Intr-o locuinta din Romania, cantitatea de radon este de doua ori mai mare decat limita normala.
Radonul se formeaza pe langa mine de carbune, uraniu, dar si in jurul extractiilor de gaze de sist.

Sursa: efemeride.ro

Citeste caplimpede