Acasă Multimedia Fotogalerie IMAGINI INCREDIBILE din secolul al XIX-lea care arata cum se „photoshopau” fotografiile...

IMAGINI INCREDIBILE din secolul al XIX-lea care arata cum se „photoshopau” fotografiile pe vremea aceea!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Daca in ziua de azi un program ca Photoshop sau Instagram ti se pare interesant pentru a modifica fotografiile, atunci cum crezi ca se „photoshopau” imaginile in secolul al XIX-lea?

Istoria fotografiei incepe cu aproape 2.500 de ani in urma, cand ganditori ca Aristotel sau Mozi si, ulterior, Euclid au descris felul in care lumina solara formeaza, uneori, imagini rasturnate atunci cand strabate o mica deschizatura, observand, practic, efectul camerei obscure. Pana la aparitia primei fotografii insa, a fost nevoie de o serie de inventii si descoperiri separate, intinse pe sute de ani.

Albertus Magnus a descoperit nitratul de argint, cel mai probabil Georg Fabricius a descoperit clorura de argint, trei sute de ani mai tarziu, iar Wilhelm Homberg a descris felul in care unele substante reactioneaza atunci cand sunt expuse la lumina, efectul fotochimic. Giorgio Cardano a adaugat o lentila unei camere obscure, realizand primul obiectiv, iar Daniele Barbaro a montat o diafragma sistemului, in secolul al XVI-lea.

Folosindu-se de aceste elemente, dar si de descoperirile anterioare, Thomas Wedgwood a incercat, cu succes, sa imprime imaginile obtinute pe hartie ori piele, dar acestea puteau fi admirate doar in intuneric, pentru ca odata expuse la lumina solara acestea se distrugeau.

Nicephor Niepce a rezolvat aceasta problema si a realizat prima fotografie din istorie, in 1822, dar procesul era greoi si dura multe ore, uneori chiar zile. Colaboratorul sau Louis Daguerre a imbunatatit procesul si, in 1838 , a realizat prima fotografie in care apar persoane.

Inovatiile s-au succedat pe banda rulanta, astfel ca fotografia a inceput sa devina extrem de populara in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Noul proces era mai precis si era capabil sa redea mai multe detalii decat picturile sau desenele, dar, din pacate, imaginilor rezultate le lipseau culorile. Astfel ca, la scurt timp dupa aparitia primelor fotografii a aparut si dorinta de a le modifica, relateaza CNN. Si cum tehnica de obtinere a unor fotografii colorate nu parasise inca laboratoarelor pionierilor, fotocromia a devenit cea mai raspandita solutie. Aceasta presupunea realizarea pozelor in mod traditional, in alb si negru, si colorarea lor manuala, ulterior.

Procesul a fost inventat de Hans Jakob Schmid, un angajat al unei tipografii elvetiene. Tehnica presupunea acoperirea unei tablete cu o emulsie fotosensibila, peste care se aseza negativul fotografiei. Acesta era apoi expus la soare de la cateva minute pana la cateva ore, in functie de anotimp si de intensitatea razelor solare. Culorile erau aplicate ulterior, prin tehnici de litografie, ceea ce inseamna ca o noua copie trebuia realizata pentru fiecare nuanta aplicata. Imaginile obtinute astfel compuneau apoi fotografia finala, de aceasta data color.

Aparitia fotografiei color, la granita dintre secolele al XIX-lea si al XX-lea, a afectat popularitatea acestei tehnici, iar introducerea filmului Kodachrome, de catre firma Kodak, a scos-o practic din uz, desi ultima fabrica si-a inchis portile abia in 1970.

13.

FOTOGRAFII INCREDIBILE din secolul al XIX-lea care arata cum se photoshopau imaginile pe vremea aceea! 13