Icoana pe glaja “Maica Domnului Indurerata”, semnata de parintele Arsenie Boca, a fost adjudecata, miercuri seara, pentru 17.000 de euro la Licitatia de Craciun – Arta Sacra organizata de Artmark.
Potrivit Agerpres, aparitia pe piata de arta a unei astfel de piese este o raritate absoluta.
Pretul de pornire al icoanei a fost de 350 de euro.
Icoana, realizata intr-un atelier din Scheii Brasovului, este datata 25 august 1945 si a fost oferita de parintele Arsenie Boca parintelui Ieronim Grovu de la Sambata de Sus (poreclit “Staretu”).
Pe spatele icoanei de colectie se regaseste mesajul scris de Arsenie Boca: “Parintelui Ieronim Grovu (“Staretu”). Dar de la credinciosii de la Manastirea Brancoveanu, mult a ostenit si mai are”, urmata de semnatura parintelui.
Potrivit Artmark, cu cinci ani inainte de a semna icoana, Arsenie Boca a declansat la Sambata de Sus ceea ce s-a numit “miscarea de reinviere duhovniceasca”.
Parintele Ieronim Grovu a fost conducatorul lucrarilor de restaurare de la Manastirea de la Sambata si cel care a dus o corespondenta cu Arsenie Boca, chemandu-l de la Prislop inapoi la Sambata.
O impresionanta aparitie in licitatie a fost si icoana de pelerinaj “Cetatea Ierusalimului”, veche de 155 de ani. Piesa rara, de mari dimensiuni, a fost adjudecata la 14.000 de euro.
Pretul de pornire a fost de 1.600 de euro. Icoana reprezinta un certificat pentru cei care mergeau sa se inchine la Sfantul Mormant de la Ierusalim, dar in acelasi timp o harta sau un obiect simbolic pentru comunitatile in care se intorceau.
Astfel de icoane au fost intotdeauna pictate pe panza, pentru a putea fi transportate cu usurinta din Tara Sfanta. Partea centrala a icoanei contine obiective de pelerinaj si uneori titularul consemna pe cele pe care le-a vizitat – Biserica Invierii, Dealul Golgotei sau Biserica Nasterii.
Cele mai remarcabile scene care se regasesc pe icoana sunt: Sfantul Mormant din Ierusalim, Maica Domnului cu Pruncul, Facerea sau Judecata de Apoi. Inscriptiile scenelor sunt bilingve cu caractere chirilice – rusa si romana, ceea ce ne demonstreaza ca pelerinul Ierusalimului era un roman ce a mers la Sfantul Mormant sa se roage catre sfarsitul domniei lui Cuza.
In licitatie s-a regasit si una dintre primele icoane pictate in atelierul de la Nicula, cel care a initiat si consacrat icoana pe sticla in Transilvania la sfarsitul secolului al XVIII-lea.
Icoana pe glaja “Sfantul Nicolae pe tron”, realizata in 1799 pe un fundal acoperit cu foita de aur, a fost adjudecata la 10.000 de euro.