Desi momentan se rezuma exclusiv la functia de Instant Search si AutoComplete din Google, faptul ca un tribunal a ajuns sa cenzureze rezultatele si modul in care se face o cautare este incredibil de trist. Mai trist este faptul ca nu vorbim de China sau de alta tara dictatoriala, vorbim de Franta.
Curtea Suprema a Frantei a a luat o decizie prin care impune celor de la Google se cenzureze cuvintele RapidShare si alte cuvinte sau fraze care ar fi legate de partajarea ilegala de fisiere.
Decizia a venit ca solutie la o plangere inaintata in urma cu ceva timp de catre SNEP – o autoritate nationala din Franta pentru protejarea drepturilor artistilor. In respectiva plangere se mentiona ca Google trebuie considerat responsabil de facilitarea pirateriei si ca trebuie sa-si cenzureze rezultatele.
Ca un argument in respectivul caz, cum era de altfel de asteptat, avocatii Google au zis ca este absurd ca un motor de cautare sa fie considerat responsabil de ce cauta oamenii. Incercand sa gaseasca o cale de mijloc, Curtea Suprema de Justitie din Franta a decis ca, desi gigantul din Mountain View ar putea face cateva lucruri pentru a pune bete in roate celor care cauta continut piratat, nu poate considera ca Google este de vina pentru ce click-uri dau cei care-i folosesc serviciile. Din pacate, nu toate deciziile au fost pro-Google.
Ca urmare, Curtea Suprema a decis indepartare din baza de date cu autosugestii a Google a tuturor termenilor legati de piraterie. Astfel, daca cineva va dori sa caute un torrent, nu va mai fi suficent sa scrie literele TO dupa numele unui film si sa astepte sa-i completeze Google restul literelor pana la Torrent.
Desi blocheaza la nivel global cateva rezultate care tin de piraterie si o face de buna voie, aceasta decizie va avea cu siguranta un impact neplacut asupra evolutiei tehnologice. A obliga un gigant precum Google sa-si limiteze arbitrar niste functii inseamna doar a obliga niste oameni sa scrie niste linii de cod pentru a taia ceva, nu pentru a integra ceva nou si util.