Cheltuielile publice considerate secrete in bugetul Rusiei se vor dubla pana in 2016, ajungand la aproximativ 25% din totalul acestora, este de parare Fondul Monetar International (FMI), cerand Moscovei un plus de transparenta si o analiza mai temeinica privind riscurile bugetare.
In opinia expertilor FMI, nivelul cheltuielilor de stat nedeclarate a crescut in ultimii ani, avand in vedere ca mai multe categorii de cheltuieli sunt in prezent clasificate ca secrete, din motive ce tin de securitatea nationala. Astfel, daca in 2013, aceste cheltuieli au reprezentat aproape 14% din totalul lor, ele vor ajunge la 25% in 2016. Fara o oferi cifre comparative pentru toate statele din G20, FMI a subliniat ca, in general, ele reprezinta mai putin de un procent din totalul cheltuielilor bugetare.
Intr-un raport de 80 de pagini, elaborat la cererea Ministerului rus de Finante, FMI precizeaza ca rapoartele fiscale acopera numai 60% din sectorul public, care este responsabil pentru mai mult de doua treimi din economia Rusiei. FMI subliniaza ca rapoartele fiscale nu iau in calcul mai multe firme de stat, cu datorii de cel putin 127% din PIB in 2012.
Cele mai mari 26 de corporatii publice aveau, in 2012, datorii in valoare de aproximativ 102% din PIB; comparativ cu o datorie guvernamentala de 11% din PIB. Fondul precizeaza ca cel mai mare risc la adresa finantelor publice ale Rusiei provine din partea instabilitatii preturilor la petrol si gaze naturale, in conditiile in care energia este responsabila pentru mai mult de 20% din PIB, doua treimi din exporturi si o treime din veniturile guvernamentale ale Rusiei.