Acasă World Expertul din Coreea de Sud face dezvaluiri despre coronavirus: „Pandemia nu se...

Expertul din Coreea de Sud face dezvaluiri despre coronavirus: „Pandemia nu se va termina repede! „Mi se pare straniu sa nu porti masca”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Unul dintre cei mai respectati specialisti din Coreea de Sud in lupta cu coronavirusul, profesorul Kim Woo-Jiu de la Spitalul Universitar Guro din Seul, a oferit un interviu in care explica detaliat care sunt cauzele, cum se extinde si ce trebuie sa facem pentru a ne feri de virus.

Kim Woo-Jiu lucreaza in domeniul bolilor infectioase din 1990 si in decursul acestor 30 de ani a tratat cazuri de tuberculoza, SIDA, rujeola, s-a confruntat cu epidemiile de SARS in 2003 si gripa porcina in 2009, dar si cu Ebola, in 2014, apoi MERS in 2015. El spune ca actuala pandemie de Covid-19 ridica cele mai mari provocari.

Iata interviul, tradus de Digi24:

Kim Woo-Jiu: Cand tusim sau stranutam expulzam picaturi. Practic, scuipam. Trebuie sa fie mai mari de 5 microni pentru a fi considerate picaturi, iar o singura picatura contine multe virusuri. Ma refer la cele provenite de la o persoana infectata. Pentru ca picaturile sunt mai mari de 5 microni, acestea urmeaza o traiectorie curba, ca un curcubeu, si aterizeaza de regula la o distanta intre 1 metru si 2 metri. In acel moment, virusul te poate infecta prin ochi, nas sau gura.

Reporter: Dar prin aer, daca trec pe unde a trecut o persoana infectata, ma pot contamina?

Kim Woo-Jiu: Cu aerul este o chestiune usor diferita. Explic mai incolo. Asadar, principala cale de transmitere este prin picaturi.

A doua ruta… Atunci cand stranutam sau ne curge nasul, avem tendinta sa ne stergem nasul cu mana, nu? O facem fara sa ne gandim. Iar virusul ajunge pe mana. Apoi vin si va strang mana. V-am transmis virusul prin contact direct. Aceasta este a doua cale.

Apoi, a treia, este prin contact indirect. Atunci cand un pacient stranuta sau tuseste, picaturile ajung si pe suprafetele din jur, pe masa, pe clanta usii, pe tastatura…

Iar virusul poate supravietui acolo de la cateva ore pana la mai mult de 3 sau 4 zile. (…) Pe hartie sau textilele din care sunt facute hainele noastre, nu atat de mult. Pe hartie, poate o zi. Depinde de temperatura si umiditate.

Pe o masa ca aceasta, poate sa supravietuiaca chiar si 5-7 zile. Deci cand atingi suprafata dupa cateva ore, virusul de pe mana ta inca este activ. Inchipuie-ti ce se intampla daca iti atingi apoi fata.

Reporter: Deci practic nu te poti infecta daca doar respiri aerul.

Kim Woo-Jiu: Asa este. In mod obisnuit, in viata de zi cu zi, te infectezi prin picaturi, prin contact direct si contact indirect. Acestea fiind spuse, te poti totusi infecta din aer in anumite conditii. Este vorba despre transmiterea prin aerosoli.

Recent, mii de persoane dintr-o secta religioasa numita Shincheonji s-au infectat in Coreea de Sud. Biserica era la etajul 10 al unei cladiri, intr-un spatiu inchis. Ferestrele erau inchise pentru ca era iarna. Imaginati-va cateva sute de oameni, adunati la un metru sau doi distanta unul de altul, rugandu-se sau cantand ore in sir. Daca acolo se afla o persoana infectata, ganditi-va cate picaturi produce. Cu totii scuipam, chiar si cand vorbim normal, dar cineva care canta sau tipa va produce mai multe picaturi. Va amintiti cand am spus ca o picatura este mai mare de 5 microni? Cand oamenii striga sau tipa, nu toate picaturile ajung jos, nu aterizeaza la o distanta de un metru sau doi, pentru ca pot fi curenti care sa bata si din lateral. Picatura poate parcurge o distanta mai mare, iar pe drum poate sa se „usuce”. Picaturile se micsoreaza la mai putin de 5 microni si se transforma in aerosoli. Pentru ca sunt mai usori, acestia sunt afectati mai putin de gravitatie si pot parcurge mai mult de 2 metri. Astfel ca se poate infecta chiar si o persoana care sta la mai mult de 2 metri distanta. De aceea, adunarile in spatii inchise din biserici, din birourile de call center si orice alta zona aglomerata inchisa, in care oamenii vorbesc tare sau mananca, sunt riscante. Dar afara, de exemplu, pe cararile din parc, care sunt spatii deschise, transmiterea pe aceasta cale este improbabila.

In primul rand, trebuie testati cei care au febra sau usturime in gat, care tusesc sau au dificultati de respiratie. Este deosebit de important pentru persoanele in varsta si cele din grupul de risc sa se testeze si daca resimt doar o stare de oboseala, pierderea apetitului sau dureri usoare in tot corpul.

O echipa de cercetatori a confirmat ca aproximativ 30% dintre cei diagnosticati cu COVID-19 isi pierd simtul mirosului si al gustului. Iar asta poate dura intre 5 si 10 zile.

Reporter: Cand ne uitam in jur zilele acestea, vedem ca aproape toti coreenii poarta masca. Mi-am luat si eu astazi, dar daca virusul poate intra in ochi, mai are rost sa port masca?

Kim Woo-Jiu: Dar purtati ochelari.

– Deci si ochelarii ajuta?

Kim Woo-Jiu: Desigur. Am mentionat ochii, nasul si gura (drept porti de intrate pentru virus, n. red.) pentru ca in ele sunt membrane mucoase, in pleoape, in interiorul nasului, in gura. Virusul nu poate intra in piele, dar mucoasele au un receptor care se numeste ACE2. Virusul trebuie sa se lipeasca de acesti receptori, pe care nu ii avem si in piele. Pielea noastra actioneaza ca o bariera. Virusul nu poate intra nici prin urechi.

In Occident, in Europa si in SUA, nu prea vezi oameni purtand masca. Mi se pare straniu. In Statele Unite, seful sistemului sanitar public le-a spus oamenilor ca nu este nevoie sa poarte masca. OMS a recomandat acelasi lucru. Dar eu nu sunt de acord. Mesajul acesta trebuie pus in context. Cred ca scopul a fost impiedice ca publicul sa faca stocuri de masti si asta pentru ca personalul medical are mai multa nevoie de ele. Daca personalul medical nu mai are masti, nu mai poate trata pacientii. Cu alte cuvinte, pentru ca sunt putine masti in SUA, personalul medical trebuie sa aiba prioritate.

Reporter: In concluzie, ajuta sa porti masca.

Kim Woo-Jiu: Sigur ca da. Altfel de ce le-ar mai purta doctorii in spitale? (…) Mastile si-au dovedit utilitatea in prevenirea infectiilor. Uitati-va la China, Hong Kong, Japonia si Coreea. In tarile din Asia, oamenii poarta masca. Dar daca va uitati la multe dintre tarile europene si la SUA, virusul se raspandeste rapid. Unul dintre motivele pentru care Coreea are o rata relativ mica de infectii este ca lumea poarta masca si se spala frecvent pe maini.

Cat de mult testeaza Coreea de Sud si cum procedeaza concret

Reporter: Coreea este laudata pentru raspunsul rapid pe care l-a avut la aceasta epidemie si pentru ca face multe teste. Cat de multe teste se fac in Coreea?

Kim Woo-Jiu: Facem zilnic 15.000 de teste. Pana acum au fost facute in total 338.000 de teste. Mai precis, atatea teste s-au facut pana pe 23 martie.

– Dar cum poate Coreea sa faca atat de multe teste atat de repede?

Kim Woo-Jiu: Coreea a mai trecut si prin pandemia de gripa porcina din 2009, prin epidemia de MERS din 2015, deci abia in urma cu 5 ani. Multi coreeni erau deja educati pentru ca au mai trecut prin asta. Stim ca spalatul pe maini si purtatul mastilor poate preveni infectia. In timpul epidemiei de MERS, ne-am dat seama ca trebuie sa cream repede kituri de testare. (…) De la gripa porcina din 2015, guvernul coreean a investit mult in cercetarea si dezvoltarea kiturilor de testare PCR. Si, mai important de atat, companiile care produc aceste kituri de testare si-au dat seama ca pot face multi bani din asta, asa ca au inceput sa investeasca in cercetare si dezvoltare. Poate ca este capitalism pur, dar asa a aparut o competitie intre companii pentru profit. A existat o motivatie financiara.

Reporter: Asta inseamna ca alte tari sunt deja in intarziere cu raspunsul? Pentru ca nu erau pregatite?

Kim Woo-Jiu: Asa este.

Reporter: Cat de mult dureaza de cand te testezi pana vine rezultatul?

Kim Woo-Jiu: In mod normal dureaza 6 ore, dar pentru ca sunt foarte multi oameni testati in acelasi timp, ei sunt tinuti temporar intr-un centru si afla raspunsul a doua zi. Daca iese pozitiv, pacientii in stare grava sunt dusi la spital, iar cazurile mai putin grave sunt internate in centre de tratament. Daca testul este negativ, merg acasa si intra in autoizolare pentru 2 saptamani. Ii ajutam sa-si instaleze o aplicatie pentru autoizolare pe telefoanele mobile. Prin aplicatia aceasta, noi putem vedea unde se afla. Daca ies din casa, suna o alarma care ne alerteaza ca au depasit perimetrul. De asemenea, trebuie sa introduca simptomele in aplicatie de doua ori pe zi. Daca personalul care ii monitorizeaza vede ca intr-o zi nu au introdus nimic, va crede ca acestia nu respecta izolarea asa cum trebuie si ii vor contacta.

In general, populatia este disciplinata, dar copiii continua sa mearga la pregatire, desi scolile sunt supendate, pentru ca in Coreea exista o presiune foarte mare la admiterea la facultare, iar tinerii de 20 de ani tind sa fie nepasatori – continua sa mearga in cluburi si baruri, nu poarta masca. 30% dintre cazurile confirmate in Coreea de Sud sunt pers care au intre 20 si 30 de ani.

Cand se termina criza? Trei scenarii

Profesorul Kim Woo-Jiu nu crede ca actuala pandemie se va termina repede. Sunt trei scenarii, in opinia lui:

1) se va comporta asemanator SARS, se va termina in iulie-august, si nu va reveni, daca toate tarile fac eforturi. Este cel mai optimist scenariu, ii da 10% sanse sau chiar mai putin;
2) la vara va disparea din emisfera nordica, dar se va raspandi in emisfera sudica, apoi se va intoarce in nord in noiembrie sau decembrie, ca gripa sezoniera;
3) va fi creat un vaccin, toata populatia lumii va fi vaccinata si omenirea va scapa de COVID cum a scapat in anii 80 de variola – este cel mai ambitios scenariu si cel mai greu de atins.

„Sper ca alte tari sa ia seama la masurile care au fost aplicate in Coreea si sa corecteze si sa imbunatateasca ceea ce Coreea nu a facut tocmai bine. In stiinta trebuie sa fii umil. In momentul in care devenim aroganti, pierdem”, a mai spus psecialistul sud-correan.