Acasă Stirile zilei Evaziune de milioane de euro in randul combinatorilor din fostul nucleu al...

Evaziune de milioane de euro in randul combinatorilor din fostul nucleu al grupului de la Monaco!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

La cinci ani de la moartea unuia dintre cei mai grei membri ai Grupului de la Monaco, Dan Fischer, apropiatii acestuia implicati in ultimul mare proiect dezvoltat de el in Romania au ajuns inculpati pe rolul Tribunalului Bucuresti, intr-un proces de evaziune fiscala de cateva milioane de euro.

Este vorba despre Silver Mountain, Poiana Brasov, care a fost initiat in 2008, iar planurile prevedeau o investitie de 300 de milioane de euro pentru construirea unor blocuri cu apartamente de lux, un hotel Radisson, club de tenis si alte facilitati.

Dupa moartea lui Fischer proiectul a intrat in colaps, firma care gestiona afacerea intrand in insolventa si fiind ulterior vanduta catre un fond de investitii. Firma contractata sa construiasca initial a fost Concefa de la Sibiu, detinuta de Horatiu Cercel.

Un dosar penal pornit de la Parchetul Tribunalului Bucuresti si ajuns intr-un final la Parchetul General si in care cercetarile vizau contracte fictive incheiate de compania greceasca Intrarom i-a adus insa in fata procurorilor si pe cei implicati, intr-un fel sau altul, in proiect, noteaza sfin.

Astfel, Horatiu Cercel a fost trimis in judecata de Parchetul General pentru o evaziune fiscala de 1.151.686 lei (echivalent a 272.372 euro). Anchetatorii spun ca in perioada 2009-2011 Cercel a inregistrat in contabilitatea firmei Concefa cheltuieli fictive in baza unor facturi fiscale emise de o firma-fantoma controlata de un anume Lucica Dumitrache. Acesta din urma este personajul de la care a inceput investigatia procurorilor, ei descoperind ca Dumitrache controla o serie de firme folosite pentru a emite facturi necesare pentru inregistrarea de cheltuieli fictive.

In afara lui Horatiu Cercel, un alt nume important cu legaturi directe cu Dan Fischer, din dosarul aflat acum la Tribunalul Bucuresti, este cel al Ancai Rusu. Potrivit Parchetului General, Rusu a detinut functii de conducere „in companii mari din activitatea IT si constructii: SC Intrarom SA, SC Siveco SA, SC Romsoft SRL, SC INR Management Real Estate SRL“. INR Management Real Estate este chiar societatea care trebuia sa dezvolte proiectul Silver Mountain de la Poiana Brasov.

Pe langa aceste societati, Anca Rusu a mai fost si administrator al Tehno Team Construct Silver, firma detinuta de asemenea de Dan Fischer. Si Tehno Team Construct Silver se afla in vizorul procurorilor, acestia formand un alt dosar in care vor verifica relatiile comerciale dintre firma lui Fischer si grecii de la Intrarom. in cazul lui Rusu, procurorii au decis instituirea sechestrului asigurator, pana la concurenta sumei de 47.373.767 lei. Banii provin din inregistrarea unor cheltuieli fictive pe SC Intrarom prin facturarea unor servicii care nu s-au efectuat, de fapt, niciodata, de catre firme-fantoma.

Un alt inculpat important din dosarul amintit este Mihail Popazov, jucator important pe piata afacerilor din IT. Acestuia i s-a retinut o evaziune fiscala de 1.554.186,08 lei, prin aceeasi metoda a facturarii unor servicii fictive catre firme-fantoma controlate de Lucica Dumitrache. Popazov este unul dintre martorii audiati de DNA Ploiesti in dosarul in care procurorii l-au trimis in judecata pe fostul sef ANAF Sorin Blejnar. DNA sustine ca Blejnar a acceptat sa primeasca drept comision 20% dintr-o serie de contracte incheiate de ANAF cu companii private, in special Romsys, unde era actionar Horatiu Berdila, principalul denuntator din cauza.

Constructorul initial al proiectului Silver Mountain, firma sibiana Concefa, a intrat in insolventa inca din 2011. Administratorul judiciar desemnat, Casa de Insolventa Transilvania, sustinea in raportul privind cauzele prabusirii ca derularea contractului de la Poiana Brasov cu firma controlata de Dan Fischer este unul dintre motivele caderii societatii de constructii. Asta, pentru ca firma de constructii a iesit in paguba constand in pierdere operationala pe lucrari realizate, dar neacceptate de catre beneficiar, şi executarea unor garantii constituite – valoarea cumulata a acestora ridicandu-se la peste 20 mil. lei.

In 2014, Silver Mountain era preluat de BCR. Doi ani mai tarziu, BCR desemna consultantul imobiliar Knight Frank Romania sa faca demersurile necesare pentru a scoate la vanzare proiectul imobiliar de lux de la Poiana Brasov.