Acasă Politic Este oficial! Klaus Iohannis a promulgat legea! Vezi ce se intampla pe...

Este oficial! Klaus Iohannis a promulgat legea! Vezi ce se intampla pe rafturile magazinelor!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea care obliga hipermarketurile sa expuna la raft 51% produse romanesti si le interzice sa incaseze de la furnizor taxe si servicii, anunta Administratia Prezidentiala.

Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputatilor, for decizional, in unanimitate in luna iunie. Legea a fost contestata de patronate si a fost amanata de mai multe ori.

Presedintele Comisiei de agricultura a Camerei Deputatilor, Nini Sapunaru, declara, la 17 mai, ca proiectul de lege potrivit careia comerciantii trebuie sa aiba la raft 51% produse provenite din lantul scurt de aprovizionare va fi transmisa plenului fara niciun fel de modificare.

Pozitia sa a venit in contextul in care confederatia patronala CONCORDIA a transmis Parlamentului ca a luat la cunostinta ”cu ingrijorare modificarile in curs de adoptare la Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare”, sustinand ca prevederile legii ”incalca atat legislatia comunitara, cat si principiile pietei unice”, dar si legislatia romaneasca si ca ”principalul scop al adoptarii lor este efectarea activitatii comerciale a celor care opereaza in domeniul comertului modern in Romania”, relateaza Mediafax.

CONCORDIA a sustinut ca obligativitatea ca 51% din produsele alimentare din supermarket sa fie romanesti nu este de natura sa rezolve problemele si nici sa asigure un sprijin real producatorilor romani.

La randul sau, Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania a avertizat ca modificarile aduse Legii 321/2009 ”au potentialul sa afecteze masiv functionarea normala a comertului alimentar”.

Pe de alta parte, presedintele Comisiei de agricultura a mai declarat ca, in forma actuala, legea nu contravine principiilor pietei unice, subliniind ca prevede obligativitatea ca in hipermarketuri sa existe 51% din produse provenite din ”lantul scurt” de aprovizionare, fara sa faca strict trimitere la produsele romanesti.

Astfel, comerciantul persoana juridica autorizata sa desfasoare activitati de comercializare pentru produse alimentare are obligatia ca, pentru categoriile carne, oua, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volumul de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse alimentare, provenite din lantul alimentar scurt, asa cum este definit in conformitate cu legislatia in vigoare. Fac exceptie comerciantii care realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active total de pana la doua milioane de euro, echivalent in lei. Metodologia de desfasurare a actiunilor privind lantul scurt de aprovizionare se aproba prin hotarare a Guvernului, prevede legea promulgata de seful statului.

Legea cuprinde si modificari privind etichetarea carnii, printre care aceea ca obliga comerciantul sa afiseze vizibil sintagma «carne romaneasca», pentru carnea comercializata direct catre consumatorul final, daca aceasta indeplineste conditiile din regulamentele europene, iar produsele din carne comercializate pe piata interna vor cuprinde obligatoriu pe eticheta procentul de carne provenit din Romania.

Nerespectarea acestor dispozitii se sanctioneaza cu amenda de la 100.000 lei la 150.000 lei, in masura in care nu sunt aplicabile prevederile Legii nr. 21/1996, republicata.

Prin exceptie, necesarul de produse alimentare poate fi completat cu produse din afara lantului scurt de aprovizionare, in urma consultarii entitatilor din cadrul organizarii comune de piata, prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale. Prevederile legii citate nu se aplica in ceea ce priveste comercializarea fructelor exotice importate din alte tari.

In plus, comerciantul persoana juridica autorizata care desfasoara activitati de comercializare pentru produsele alimentare are obligatia de a organiza evenimente de promovare si vanzare a produselor alimentare romanesti, cu respectarea legislatiei sanitare-veterinare in vigoare. Frecventa acestor evenimente, precum si orarul de functionare se va stabili prin hotarare a consiliului local.

Actul normativ mai prevede ca ”relatiile comerciale dintre furnizori si comercianti sunt stabilite prin incheierea unui contract comercial negociat in prealabil de catre parti, care respecta legislatia in vigoare si dispozitiile prevazute de prezenta lege. Este interzis oricarui comerciant sa solicite facturarea/refacturarea si sa incaseze de la furnizor taxe si servicii. Este interzis oricarui comerciant sa solicite furnizorului sa nu vanda altor comercianti aceleasi produse la un pret de achizitie mai mic sau egal cu cel cu care a achizitionat produsele respective”.