Acasă Stirile zilei Stiinta DEFINITIA MORTII s-a schimbat: „In fiecare zi declar OAMENI MORTI”!

DEFINITIA MORTII s-a schimbat: „In fiecare zi declar OAMENI MORTI”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Primele teste pe oameni

Incepand cu saptamana viitoare, echipa de medici pionieri, condusa de Dr. Tisherman, isi asteapta primii pacienti. Tratamentul nu poate fi aplicat decat daca pacientul a pierdut aproximativ 50% din sange, iar sansele lui de supravietuire sunt sub 7%.

Primul pas din interventie este alimentarea inimii si a creierului cu solutia salina rece. Se aplica o clema pe regiunea de jos a inimii si se pune un cateter in aorta prin care se face alimentarea cu solutia salina.

Ulterior, clema este indepartata si solutia este pompata in mod artificial in tot corpul, care atinge temperatura de 10° C in circa 15 minute. Moment in care pacientul este mort din punct de vedere clinic.

Astfel, chirurgii castiga doua ore pentru a trata ranile si a salva pacientul. In urma operatiei solutia va fi inlocuita cu sange si daca inima nu porneste singura, se efectueaza resuscitarea.

„Am presupus mereu ca nu poti intoarce mortii la viata, dar se pare ca tot ce trebuie e sa pui celulele la murat”, a glumit Dr. Rhee.

In momentul de fata, starea de animatie suspendata este posibila doar pentru cateva ore.

Intrebat daca oamenii pot supravietui mai mult de cateva ore fara sange, Dr. Tisherman a raspuns:

„Poate peste cativa ani, cineva isi va da seama cum sa faca acest lucru posibil, dar, cu siguranta, va dura ceva pana atunci.”

Implicatii morale si etice

Este cert ca revolutia tehnologica se desfasoara intr-un ritm mai alert decat acela al gandirii noastre morale. Cadenta evolutiei stiintifice pare sa nu ne dea timp sa ne gandim la problemele etice pe care le ridica. In contextul acesta, desi starea de animatie suspendata pe termen scurt nu pare cu nimic diferita de o coma indusa sau o anestezie totala, asistam totusi la un mare salt inainte in ceea ce priveste criogenia.

Animatia suspendata pe termen lung ar putea inrautati situatia suprapopularii. Mai mult de atat, cine poate decide daca a oferi unei persoane cativa ani in plus este un act mai valoros decat a salva, cu aceeasi investitie financiara, mii de vieti din tari subdezvoltate? Se pune si problema cine este ales sa fie suspendat? Doar cei inteligenti care pot influenta decisiv viitorul? Ce se intampla cu oamenii obisnuiti?

De asemenea, daca criogenia pare sa ofere o lume ulterioara mai buna, nu ar putea creste numarul celor care opteaza pentru ea ca sinucidere/eutanasiere in speranta unui viitor mai luminos?

Sursa: semneletimpului.ro