Acasă Stirile zilei Stiinta DEFINITIA MORTII s-a schimbat: „In fiecare zi declar OAMENI MORTI”!

DEFINITIA MORTII s-a schimbat: „In fiecare zi declar OAMENI MORTI”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Experimentele criogenice pe oameni sunt aproape de realizare, mai pe intelesul tuturor, stiintifico-fantasticul va deveni realitate, spun chirurgii de la UPMC Presbyterian Hospital din Pittsburgh, care sunt gata sa inceapa testele de suspendare temporara a vietii pentru pacientii cu sanse mici de supravietuire.

Primele experimente

Primi pasi in aceasta directie au fost facuti in anul 2000 de chirurgul Peter Rhee si echipa sa din cadrul Universitatii Arizona. Oamenii de stiinta au sedat un numar de porci si le-a indus o hemoragie pentru a imita efectele ranilor de cutit sau glont.

Sangele le-a fost apoi scurs si inlocuit cu o solutie salina rece, care le scadea temperatura la aproximativ 10° C. Ajunsi la aceasta temperatura, erau operati si li se tratau ranile. In cele din urma, animalele erau incalzite treptat in timp ce solutia salina era inlocuita cu sange.

Comentand asupra cercetarii pe care a coordonat-o, Dr. Rhee spunea pentru New Scientist ca „definitia mortii s-a schimbat” in urma acestor experimente.

„In fiecare zi la serviciu declar oameni morti. Nu au semne vitale, nu le bate inima, creierul nu are activitate. Semnez o hartie stiind in sinea mea ca ei nu sunt de fapt morti.”

Implicatii legale

Procesul de a aduce acest experiment intr-un spital a fost destul de dificil. Motivul principal este faptul ca testul trebuie efectuat intr-o urgenta medicala, si nu poate fi aplicat decat in conditiile in care pacientul sau familia nu-si pot da consimtamantul. In cele din urma experimentul a fost acceptat datorita FDA (Administratia americana a Hranei si Medicamentelor), care a considerat aceasta interventie ca fiind o exceptie de la consimtirea informata.

Cu toate acestea, echipa a trebuit sa organizeze seminarii de informatie in comunitatea medicala si sa publice anunturi in ziare in care au descris procesul. De asemenea, le-au oferit celor care nu vor sa participe in experiment posibilitatea de a-si procura o bratara care sa indice acest fapt, in cazul in care persoana este inconstienta. Pana in momentul de fata, insa, nimeni nu a ales sa nu faca parte.

Citeste in pagina urmatoare despre primele teste pe omanei>>>>>