Acasă Stirile zilei De ce nu au gust rosiile din supermarketuri! Raspunsul Universitatii Agronomice te...

De ce nu au gust rosiile din supermarketuri! Raspunsul Universitatii Agronomice te va pune pe ganduri! „Nu e normal, dar e comercial”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Rosiile de import ajunse pe rafturile supermarketurilor sunt „vopsite” cu o super tehnologie, a explicat pentru OpiniaTimisoarei.ro Cosmin Popescu, rectorul Universitatii de stiinte Agricole si Medicina Veterinara Regele Mihai I al Romaniei.

Intrebat de ce rosiile din marile magazine nu au niciun gust, dar arata impecabil, profesorul Cosmin Popescu a explicat ca acestea sunt crescute cu totul altfel decat in mod traditional. „Ceea ce vine la noi, in cea mai mare parte, sunt rosii fara gust, deoarece modul in care sunt ele cultivate, cu tehnologia care e folosita intr-o forma super-intensiva, daca discutam de rosii care vin din afara tarii, sunt crescute pe o suprafata de apa, acea cultura hidroponica, intr-o forma pe care o vedem in filmele SF, radacinile sunt in apa si se spreyaza tot ce inseamna elemente nutritive si tratamente intr-un mod extrem de precis calculat pe computer, ceea ce nu-i neaparat rau.

Rosia are gust cand isi acumuleaza si isi sintetizeaza partea de zaharuri primind lumina de la soare. Atunci se produc in celula acele elemente de sinteza, procese de sinteza, pentru a simti noi ca au gust”, a explicat profesorul Cosmin Popescu. Rectorul USAMV a dezvaluit si cum sunt acestea aduse la culoarea apetisanta de la rafturile supermarketurilor.

„De multe ori, atunci cand un supermarket comanda o cantitate de rosii, ele se comanda cu 24 de ore inainte. Rosiile fiind inca verzi, se introduce in apa o anumita substanta care le da acea culoare frumoasa de rosu. Din pacate, sunt stimulate pentru a-si schimba culoarea. Din pacate, se practica. Nu e normal, dar e comercial”, a precizat profesorul Cosmin Popescu.

Intrebat care este raportul dintre produsele naturale si cele „vopsite” din magazine, rectorul USAMVB a precizat ca cele provenite de pe piata autohtona nu depasesc 20 de procente. „Va spun un procent in linii mari. Suntem, in ceea ce priveste producerea de legume si fructe care vin de pe piata autohtona, cu 70-80 la suta mai putin fata de ceea ce era in trecut. Nu trebuie sa fim nostalgici”, a declarat profesorul Cosmin Popescu.