Gigi Becali a fost achitat în dosarul privind sechestrarea a trei bărbaţi suspectaţi de furtul limuzinei sale, pentru că premisa procurorilor a fost greşită, iar judecătorii au constatat că acesta a comandat recuperarea maşinii şi nu violenţe la adresa hoţilor, ţinându-le lecţii de morală, anunţă Mediafax.
Instanţa supremă arată în motivarea deciziei prin care George Becali a fost achitat pentru sechestrarea presupuşilor hoţi ai limuzinei sale că ipoteza procurorilor, potrivit căreia aceştia ar fi fost duşi împotriva voinţei lor la barul din Pipera, nu se probează în raport cu dovezile propuse de anchetatori.
Potrivit deciziei instanţei supreme, din 19 octombrie 2011, prin care George Becali şi gărzile sale de corp, Cătălin Otto Zmărăndescu, Marcel Popa, Ştefan Dediu, Marcel Popa şi Niculaie Dumitraşcu, au fost achitaţi, „ipoteza judiciară dedusă judecăţii prin rechizitoriu în sensul că cele trei părţi vătămate ar fi fost sechestrate timp de aproximativ două ore în barul situat în satul Pipera este lipsită de orice suport probato, conducerea şi rămânerea în localul amintit a părţilor vătămate având loc cu consimţământul acestora”.
Judecătorii arată în documentul citat că părţile vătămate nu au avut de suferit, în urma gestului presupus făcut, respectiv sustragerea limuzinei finanţatorului, ci mai mult, au fost tratate cu băuturi la barul din Pipera iar acestora nu li s-a interzis nicio clipă să plece. Magistraţii remarcă totodată că niciuna din părţi nu a cerut expres să fie lăsată să plece.
Astfel, judecătorii arată, în motivarea citată, că ipoteza conducerii forţate a celor trei presupuşi hoţi în barul din Pipera nu este susţinută de probe, în contextul în care aceştia au cerut să vorbească cu George Becali.
Judecătorii instanţei supreme mai notează că în timpul petrecut de cei trei în bar cei trei au fost subiecţii unor „discuţii moralizatoare” din partea finanţatorului Stelei.
Totodată, în acest timp gărzile de corp ale finanţatorului se ocupau de schimbarea plăcuţelor de înmatriculare ale autoturismului său de lux.
„Toate aceste activităţi s-au petrecut în timp ce părţile vătămate consumau cafea, apă şi băuturi alcoolice, într-un interval de circa 30-35 de minute, împrejurări de fapt incompatibile cu lipsirea de libertate”, notează judecătorii în documentul citat.
Magistraţii mai constată, potrivit tuturor dovezilor din dosar că ipoteza potrivit căreia Gigi Becali i-ar fi instigat pe bodyguarzi să îi răpească pe cei trei prezumtivi făptaşi nu se adevereşte prin probe menţionând că finanţatorul a cerut doar să i se recupereze maşina într-un timp cât mai scurt, legea nepedepsind o astfel de activitate.
Judecătorii mai reţin în documentul citat că patronul Stelei le-a cerut expres angajaţilor săi să nu fie agresivi cu suspecţii de furt, iar din probele de la dosar reiese că omul de afaceri „a exclus din primul moment ideea de violenţă în operaţiunea de recuperare a maşinii şi a oricărei forme de constrângere în atingerea scopului reprezentat de recuperarea bunului”.
Gigi Becali a fost achitat, în 19 octombrie 2011, de instanţa supremă pentru sechestrarea celor care i-au furat limuzina, aceeaşi soluţie fiind dată şi în cazul gărzilor sale de corp.
Becali a fost achitat de judecătorii instanţei supreme în baza articolului 10 litera d din Codul de procedură penală, respectiv pentru că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii.
În baza aceluiaşi articol au fost achitaţi şi Ştefan Dediu, Cătălin Otto Zmărăndescu, Mihai Mila, Niculae Dumitraşcu, Marcel Popa şi Romulus Dumitrescu.
Marcel Popa, cel care l-a împuşcat în picior pe Nicolae Tinel, unul dintre suspecţii în cazul furtului maşinii lui Becali, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru uz de armă neletală, instanţa stabilind un termen de încercare de trei ani.
Decizia poate fi atacată cu recurs de către inculpaţi, de părţile vătămate şi de Parchet, caz în care dosarul va fi trimis unui complet de cinci judecători de la instanţa supremă.
Gigi Becali a fost trimis în judecată în octombrie 2009, alături de Ştefan Dediu, Cătălin Otto Zmărăndescu, Mihai Mila, Niculae Dumitraşcu, Marcel Popa şi de poliţistul Romulus Dumitrescu, pentru lipsire de libertate în mod nelegal.
Potrivit procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, Gigi Becali le-ar fi cerut gărzilor sale să-i găsească pe cei care i-au luat autoturismul, să-i ducă la sediul PNG (unde funcţiona şi un bar), unde hoţii au fost puşi să dea declaraţii scrise, în care consemnau că ei sunt cei care au furat Mercedesul finanţatorului şi că nu vor reclama Poliţiei faptul că au fost urmăriţi cu maşinile, urcaţi cu forţa în vehicule şi duşi în Pipera. Unul dintre hoţi a fost împuşcat, glonţul de cauciuc fiind scos din piciorul victimei (Nicolae Tinel) la barul din Pipera, care de fapt este sediul Partidului Noua Generaţie (PNG).