Guvernul este aproape de a finaliza listele electorale actualizate, iar guvernantii anunta ca, dupa noile numaratori, populatia cu drept de vot este mult mai mica si astfel se intruneste cvorumul (prezenta la vot peste 50%) pentru a valida Referendumul.
Ministrul delegat al Administratiei, Radu Stroe, a declarat duminica, referitor la actualizarea listelor electorale, ca s-au primit toate datele din teritoriu si ca acestea sunt de natura sa rastoarne situatia de la Curtea Constitutionala (CC) in legatura cu referendumul din 29 iulie.
Potrivit lui Stroe, ultimele date necesare pentru actualizarea listelor au fost primite in cursul noptii de sambata spre duminica si ca urmatoarea etapa este centralizarea acestora.
Intrebat daca rezultatele acestor demersuri sunt natura sa rastoarne situatia de la Curtea Constitutionala, ministrul delegat al Administratiei a raspuns: „Da”.
Radu Stroe a mai spus ca, in cadrul procesului de actualizare a listelor, au fost depistate persoane cu actele de identitate expirate „nu de o luna, doua, ci de doi, cinci sau sapte ani”.
Tot ministrul delegat al Administratiei, Radu Stroe, a raspuns, sambata, unei intrebari privind eventuale schimbari majore care ar putea aparea dupa centralizarea datelor din teritoriu, spunand ca „va fi interesant”.
Ministrul delegat pentru Administratie nu a precizat in ce ar consta eventualele schimbari majore pe listele electorale permanente, in urma actualizarii, rezumandu-se sa afirme: „Va fi interesant, veti vedea”.
Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, a declarat, tot sambata, ca actiunea de strangere a datelor din teritoriu necesare pentru documentele cerute de Curtea Constitutionala, in legatura cu referendumul, va continua pana luni, cand se spera ca aceasta va fi finalizata.
Dusa a mai spus ca, tot luni, ar urma sa fie redactate respectivele documente, in urma centralizarii informatiilor privind listele electorale permanente.
Intrebat despre posibilitatea ca PDL sa boicoteze actualizarea listelor, Dusa a spus: „Nu cred ca cei de la PDL pot sa boicoteze o actiune legala, dispusa de Curtea Constitutionala”.
Curtea Constitutionala a admis, in 14 august, solicitarea formulata de presedintele suspendat, Traian Basescu, de preschimbare a termenului sedintei CC la care va fi decisa validarea sau invalidarea referendumului de demitere, pentru 21 august, motivand instabilitarea politica si impactul asupra economiei.
„Plenul Curtii Constitutionale a luat in discutie cererea de preschimbare a termenului de judecata stabilit pentru examinarea respectarii procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei si confirmarea rezultatelor acestuia, cerere formulata de presedintele suspendat al Romaniei, domnul Traian Basescu”, s-a aratat intr-un comunicat remis MEDIAFAX de CC.
Potrivit CC, in vederea asigurarii solutionarii, cu celeritate, a cauzei cu care a fost investita Curtea Constitutionala, pentru a evita prelungirea situatiei de instabilitate politica care se rasfrange direct asupra economiei nationale, in temeiul art.3, art.14 si art.50 alin.(1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, precum si al art.153 din Codul de procedura civila, plenul Curtii Constitutionale a dispus preschimbarea termenului de dezbateri acordat in cauza, de la data de 31 august 2012, la data de 21 august 2012.
Anterior, CC daduse ca termen data de 31 august pentru ca Guvernul sa trimita listele electorale permanente.
Presedintele PDL, Vasile Blaga, anuntase anterior ca primarii PDL „nu vor fi partasi la incalcarea legii” si vor transmite Guvernului exact listele electorale actualizate pana la 11 iulie 2012, aratand ca memorandumul secret al Guvernului pe aceasta tema nu are baza legala.
Blaga a spus ca memorandumul secret al Guvernului incearca sa schimbe realitatea electorala din Romania si demonstreaza ca USL actioneaza in dispretul legii, al Constitutiei si al oricarei norme democratice.
„USL a declansat operatiunea de epurare electorala si a trecut la raschetarea listelor electorale. Pentru USL, alegatorii sunt o masa de manevra care poate fi marita sau micsorata in functie de interesele de moment ale trioului Ponta-Antonescu-Voiculescu. Va anunt ca primarii PDL nu vor fi partasi la incalcarea legii si a unei decizii a CC. Primarii PDL vor transmite exact listele solicitate de CC, adica acele liste actualizate pana la data de 11 iulie 2012, potrivit legii”, preciza Vasile Blaga.