Acasă Stirile zilei Vremea Infotrafic Cum va fi vremea in Romania pana in anul 2050? Adio zapada...

Cum va fi vremea in Romania pana in anul 2050? Adio zapada si o luna de canicula pe an!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Climatologii avertizeaza ca vremea parcurge un curs ireversibil Iernile vor avea viscole mai rare, insa tot mai puternice. Specialistii fac proiectii dezastruoase in contextul incalzirii globale, mai ales ca si in 2017 am inregistrat un record de temperatura.

In schimb, zapada s-ar putea sa dispara in urmatorii zeci de ani in majoritatea Romaniei. Iar verile vor fi din ce in ce mai fierbinti, cu temperaturi constante peste 40 de grade.

Organizatia Natiunilor Unite a anuntat ca ultimii 3 ani, inclusiv 2017, au fost cei mai calzi inregistrati vreodata la nivel global, iar asta ar trebui sa ne alerteze. Clima se schimba peste tot in lume, inclusiv in Romania si fenomenele extreme vor deveni un fapt obisnuit.

Cristian Proistosescu, cercetator la Washington University, Seattle: ”M-am uitat de curand la prognoza pentru Romania si mai ales pentru Bucuresti. In momentul de fata, avem 6 zile care se depaseste gradul de canicula. Daca vom continua, vom avea o luna de canicula pe vara pana in 2050 si pana la 60 de zile pe vara peste gradul de canicula pana la sfarsitul secolului.”

In Bucuresti, vremea este neobisnuit de calda la mijlocul iernii, dar asta ar putea deveni normalitate in iernile care urmeaza si am putea asista la o scadere dramatica a stratului de zapada, chiar si cu 80 de procente. Daca erau 60 de cm, de pilda, vom mai vedea zapada cel mult de 12 centimetri.

Roxana Bojariu, climatolog: ”Deja observam tendinte de scadere a grosimii si extinderii stratului de zapada, o reducere a numarului de ninsori si acest lucru se va amplifica in urmatorii ani si urmatoarele decenii.” De altfel, 2018 va arata ca asistam la schimbari climatice importante. Primavara va incepe mai repede cu cel putin o saptamana. Dar nu-i neaparat o veste buna.

Roxana Bojariu, climatolog: ”Prin definitie, primavara si toamna sunt de tranzitie, cu fenomene imprevizibile, dar acum vor si mai intense, treceri rapide de la rece la cald.”

Si cand vorbim de cald, vorbim de foarte cald.. Verile din urmatoarele decenii ar putea fi ca vara lui 2016, cand a fost depasit orice record de temperaturi caniculare.

Asadar, 2018 va aduce in iuile si august zile caniculare cu temperaturi de peste 40 de grade la umbra. Ne indreptam, avertizeaza meteorologii, catre un dezastru climateric daca nu reusim sa reducem masiv emisiile de gaze cu efect de sera.

sursa: stirileprotv.ro