Acasă Stirile zilei Stiinta Fenomen rar in 31 ianuarie: super Luna albastra – sangerie!

Fenomen rar in 31 ianuarie: super Luna albastra – sangerie!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pentru cei pasionati de misterele universului in 31 ianuarie 2018 va fi o zi speciala in care pot fi martorii unui fenomen extrem de rar. Este vorba despre o super Luna albastra – sangerie care va putea fi vazuta si pe cerul Romaniei.

Evenimentul combina trei fenomene in acelasi timp. O super luna, sangerie si eclipsa totala de luna, fenomen care se petrece pentru prima oara in 150 de ani, potrivit NASA. Luna va avea dimensiuni colosale, va fi cu 14% mai mare decat este de obicei si cu 30% mai stralucitoare decat in mod normal. Este super Luna fiindca va fi foarte aproape de Pamant, iar asta se poate fiindca orbita lunii este ovala, nu rotunda.

A doua parte a spectacolului este culoarea sa. I se spune si albastra fiindca este a doua luna plina din luna aceasta! Ea nu este albastra, de fapt. Doar ca luna plina va coincide si cu eclipsa totala lunara, fenomen care poarta denumirea de ”luna sangerie”. Se petrece atunci cand Pamantul este pozitionat intre Soare si Luna, determinand lumina solara sa treaca prin atmosfera, care va filtra lumina albastra, ramanand doar portocaliul si rosul.

Cele trei evenimente astrale se petrec toate intr-un spectacol ceresc total in data de 31 ianuarie. Ora va varia, in functie de locatia dumneavoastra. Fenomenul va fi cel mai vizibil si spectaculos in partea de vest a Americii de Nord, in Asia, Australia si peste tot in emisfera estica. Aceste trei evenimente au mai avut loc simultan acum mai bine de 150 de ani. Oamenii au mai vazut o eclipsa totala de luna albastra in 1866.

Urmatoarea Luna Sangerie va fi pe 19 ianuarie 2019, va fi super luna, dar nu si albastra si va fi vizibila in toata America. Spre deosebire de eclipsa solara, la eclipsa de luna este in ordine sa ne uitam fara dispozitive de protectie a ochilor si chiar este recomandat sa nu ratati acest rar spectacol ceresc!

sursa: doctorulzilei.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos