Acasă Life Dezvoltare Personala Cum demonteaza Osho mitul gandirii pozitive?: „Este o minciuna care se poate...

Cum demonteaza Osho mitul gandirii pozitive?: „Este o minciuna care se poate intoarce impotriva noastra!”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Gandirea pozitiva a devenit un laitmotiv al zilelor noastre. La televizor auzi ca trebuie sa gandesti pozitiv, in carti citesti asta si pana si prietenii iti spun sa fii mai pozitiv pentru a atrage succesul. Osho, filozof si lider spiritual de renume al secolului al XX-lea, este de parere ca gandirea pozitiva nu ne aduce niciun beneficiu, ba este chiar daunatoare, potrivit yogasat.ro.

Intrebat despre gandirea pozitiva, Osho a spus clar si raspicat ca este o gandire care ne face mai mult rau decat bine. De ce? Raspunsul este simplu: acest tip de gandire presupune negarea realitatii si te deremina sa te minti pe tine insuti.

Osho: “Filozofia gandirii pozitive presupune nesinceritate. Aceasta filozofie te indeamna sa te minti ca ceva ce vezi nu exista de fapt. Te indeamna sa te minti pe tine, dar si pe cei din jur.

Gandirea pozitiva este o minciuna creata de poporul american, nimic mai mult. Dale Carnegie, Napoleon Hill si Vincent Peale, preotul crestin, au contribuit la crearea acestei minciuni absurde cu privire la gandirea pozitiva. Si aceasta minciuna patrunde in special in mintile mediocre.

 

“Daca ma intrebi <Esti impotriva gandirii pozitive?>, raspunsul meu este da, pentru ca sunt si impotriva gandirii negative. Sunt impotriva amandurora intrucat orice alegere as face, as accepta numai jumatate de adevar, in timp ce jumatate l-as ignora sau chiar nega.

Osho sustine, de asemenea, si ca gandurile negative nu trebuie sa fie reprimate, ci acceptate si eliberate. Potrivit spuselor acestuia, trebuie sa constientizam realitatea asa cum este, nici pozitiva, dar nici negativa – doar sa o constientizam. In momentul in care reusim sa facem asta, Osho spune ca vom fi impacati cu noi si ca vom trai in armonie.

Gandirea pozitiva este pur si simplu filozofia ipocriziei. Atunci cand iti vine sa plangi, esti invatat sa canti, insa nevoia de a plange reprimata va iesi la un moment dat la suprafata. Reprimarea are si ea limitarile ei. Iar cantecul cantat atunci cand iti venea sa plangi este egal cu 0, nu reprezinta nimic pentru ca nu l-ai simtit.”

Citeste articolul integral pe yogasat.ro