Acasă Stirile zilei Alimente occidentale de mana a doua pentru romani si bulgari! Care sunt...

Alimente occidentale de mana a doua pentru romani si bulgari! Care sunt reactiile la Sofia si Bucuresti!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Scandalul alimentelor cu dublu standard continua. Bulgaria este cel de-al patrulea stat care vrea sa demonstreze ca producatorii si marile lanturi de magazine isi trateaza discriminatoriu clientii, in functie de tara in care traiesc. Autoritatile de la Sofia au anuntat ca vor cumpara produse din state occidentale si le vor testa calitativ. Scandalul se opreste insa la „poarta” Romaniei – ministrul Agriculturii spune ca nu isi pemite astfel de „aventuri”.

Bulgarii sunt decisi sa demonstreze ca in Europa de Est ajung alimente de o calitate mai proasta, decat cele vandute occidentalilor. Prim-ministrul Bulgariei spune ca o astfel de practica este inacceptabila si insultatoare, arata Digi24.

Asa ca si-a trimis specialistii la cumparaturi. Au luat ciocolata, lactate, produse din carne si sucuri din Germania si Austria si le vor compara cu produse identice din tara lor.

Scandalul alimentelor s-a oprit insa la granita Romaniei. Ministrul Agriculturii spune ca la noi nu se vor face analize de tipul celor din Bulgaria, Cehia, Ungaria si Slovacia. Explicatia?

„Ministrul Agriculturii a adresat la omologii din 5 state – Germania, Italia, Belgia, Olanda si Franta – o scrisoare prin care ii rog sa ne dea posibilitatea ca expertii nostri impreuna cu expertii dumnealor sa preleveze probe in asa fel incat sa le putem compara. Altminteri nu poti sa o faci. Ca aicea nu e joaca, aicea nu te duci cu sacoasa si iei din magazin ca nu poti sa faci nici dovada ca l-ai luat de acolo,” spune Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Romanii spun ca diferentele se vad si fara analize.

„Pai da, uite, de exemplu, iaurtul. Iaurturile din Vest sunt net superioare fata la astea din Est, sa zicem. Da. Uite, asa. Sau ciocolata, nu se compara asta,” spune un client.

„Nu am calatorit prea mult, dar mi-a adus fiica mea produse cumparate de acolo si… care se gasesc si aici si au alt gust,” adauga altul.

Singurele controale de la noi au vizat produse vandute in mai multe lanturi de hipermarketuri. Inspectorii au verificat doar daca zaharul si adaosul de grasimi din produse se regasesc si pe eticheta.