Acasă Cultura Calendar Ortodox Credinciosii praznuiesc Intrarea Domnului in Ierusalim! Nume de care NU STIAI că...

Credinciosii praznuiesc Intrarea Domnului in Ierusalim! Nume de care NU STIAI că se sarbatoresc de FLORII!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sarbatoarea Intrarii lui Hristos in Ierusalim este cunoscuta in popor sub denumirea de Florii. Parintele profesor Ene Braniste afirma ca aceasta sarbatoare se mai numea si Duminica aspirantilor la Botez, deoarece in aceasta zi catehumenii, care fusesera admisi la Botez, mergeau la episcop pentru a primi Crezul ca marturisire de credinta.

Aceasta duminica a purtat si denumirea de Duminica gratierilor, pentru ca in cinstea ei, imparatii acordau gratieri.

Agatopod era diacon, iar Teodul era citet in Biserica din Tesalonic. Agatopod era impodobit cu batranetile cele cinstite, iar Teodul cu tineretea cea plina de intreaga intelepciune [fecioria trupeasca si sufleteasca]. In timpul prigoanelor lui Diocletian impotriva crestinilor acestia doi au fost chemati la curtea imparatului. Ei au raspuns cu bucurie si, tinandu-se de mana, au pasit impreuna la judecata si au strigat: „Crestini suntem!”. Toate indemnurile judecatorilor sa se lepede de Hristos si sa se inchine la idoli au ramas zadarnice. Dupa ce au fost aruncati in temnita si infometati lunga vreme, ei au fost osanditi la moarte prin inecarea in mare. Li s-au legat mainile la spate, li s-au legat pietre grele la gat, si au fost dusi la locul de unde aveau sa fie aruncati in mare. Cand se pregateau sa il arunce pe Agatopod in adancuri, acesta a strigat: „Iata botezul nostru cel de al doilea, cel care spala toate pacatele noastre, asa incat curati sa ne infatisam noi inaintea Domnului nostru Iisus Hristos.” La scurta vreme dupa uciderea mucenicilor, trupurile lor au fost duse de valuri la mal, iar credinciosii le-au luat si le-au ingropat cu cinste. Sfantul Teodul le-a aparut cunoscutilor sai ca un inger de lumina imbracat in strai luminos, poruncindu-le sa imparta ce mai ramasese din averile sale saracilor. Acesti slaviti si minunati ostasi ai lui Hristos au suferit mucenicia cu cinste in timpul imparatiei lui Diocletian, in timp la Tesalonic stapanea cezarul Faustin, in anul 303.

Troparul Sfintilor Mucenici Agatopod si Teodul

Mucenicii Tai, Doamne, intru nevointele lor, cununile nestricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori au invins; zdrobit-au si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lor mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot in aceasta zi facem pomenirea:
– Sfintilor mucenici Claudie, Diodor, Victor, Victorin, Papia, Serapion si Nichifor;
– Preacuvioasei Maicii noastre Teodora cea din Tesalonic;
– Sfintilor mucenici Teodora si Didim;
– Sfantului mucenic Termu;
– Sfantului Mucenic Pompie;
– Sfantului Zinon si sfintilor mucenici Maxim si Terentie;
– Sfantului nou mucenic Gheorghe, care s-a nevoit in noul Efes, in anul 1801, si care prin sabie s-a savarsit.

Dintre cei aproape 1,5 milioane de romani aniversati de Florii, aproximativ 63o.ooo sunt barbati, iar peste 850.000 sunt femei, informeaza un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Statisticile existente, la nivelul Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI, arata ca majoritatea romanilor care isi sarbatoresc onomastica de Florii, respectiv 336.793 de persoane, poarta numele de Florin, alti 145.673 se numesc Viorel, iar 54.749 – Florian.

Din totalul romancelor cu nume de flori, 145.020 se numesc Viorica, 128.844 – Florentina, 91.000 – Florica, 87.202 – Floarea si 79.753 – Florina.

Dintre barbati, 29.779 poarta numele Florea, 25.183 raspund la numele Florentin si 13.925 se numesc Florinel. Tot printre barbatii romani care isi serbeaza duminica onomastica, se numara si cei cu numele Trandafir – 2.418, Bujor – 1.550, Floricel – 928, Margarit – 699 si Crin – 204.

In duminica Floriilor vor fi aniversate si romance cu nume mai rar intalnite, precum Garofita – 2.972, Iris – 2.196, Anemona – 858, Micsunica – 626, Romanita – 533, Panseluta – 444 sau Crizantema – 303.

Floriile dateaza inca din veacul apostolic, iar primele mentiuni sigure despre aceasta sarbatoare le avem in jurnalul de calatorie al peregrinei Etheria, la Ierusalim, in secolul III sau IV. Ea descrie felul cum era praznuita acolo aceasta sarbatoare. Credinciosii merg la biserica in Duminica Floriilor.

Iata cateva nume de care NU STIAI ca se sarbatoresc de FLORII:

Angela, Angelica – de la Angelica de padure

Codrin, Codrina, Codrut, Codruta

Delia (de la Dalie), Dumitrita (denumire populara a crizantemei)

Eugenia – de la planta cu acelasi nume

Gentiana, Gherghina (o alta denumire a Daliei)

Laur, Laura, Laurentiu, Laurian, Lauriana; Liliana, Lilian (de la liliac sau de la englezescul Lilly, pentru crin)

Malin, Malina – de la pomul cu acelasi nume

Romanita

Veronica.

Sursa: crestinortodox.ro