Acasă Politic Corina Cretu, desfiintata la Bruxelles! Vezi prima reactie a comisarului european

Corina Cretu, desfiintata la Bruxelles! Vezi prima reactie a comisarului european

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Aproape jumatate din echipa comisarului european pentru politica regionala, Corina Cretu, a demisionat in timpul primului ei an de mandat din cauza obiceiurilor de lucru ale acesteia, scrie joi site-ul Politico.eu.

Publicatia subliniaza ca actuali si fosti colaboratori descriu un birou in dezordine din cauza plecarii, printre altii, a sefului de cabinet, a adjunctului acestuia si a directorului de comunicare.

Aceasta fluctuatie neobisnuit de mare — 8 din 19 colaboratori din cabinetul propriu plecati in 12 luni — survine in urma ingrijorarilor legate de programul de lucru lejer al comisarului, dar si de tendinta ei de a combina vizitele oficiale cu calatoriile de placere si de a cere personalului sa-i rezolve treburi personale, cum ar fi sa-i duca rufele la spalatorie, sa-i cumpere alimente sau sa faca pe soferul pentru membri de familie, scrie sursa citata, relateaza Agerpres.

Cativa colaboratori au plecat pentru ca s-au temut ca nu o vor putea apara, adauga Politico. Personalul a devenit atat de ingrijorat ca Cretu isi ia prea mult timp liber, incat seful de cabinet de atunci a avertizat-o sa nu-si scrie in program ‘timpul comisarului’ sau ‘fara intalniri’, pentru ca ar putea parea suspect. Politico relateaza ca a discutat cu 11 fosti si actuali membri ai cabinetului Corinei Cretu, multi dintre ei refuzand sa vorbeasca oficial despre revolta staffului.

Un exemplar al agendei personale a comisarului pe ultimele 12 luni, obtinut de Politico, ar arata ca, frecvent, nu au existat intalniri in zilele de luni, joi si vineri. Surse din personal spun ca un program deschis inseamna ca de regula Corina Cretu nu lucra in acest timp. Comisarul spune ca timpul ‘blocat’ in programul ei era ‘pentru citit’. ‘Nu fac shopping. Niciodata nu lucrez mai putin de 10 la 8 ore intr-o zi’, declara ea.

Dintre cei 28 de comisari europeni, Corina Cretu are una dintre cele mai mari rate de absenta la sedintele saptamanale ale Colegiului comisarilor, lipsind la aproape un sfert dintre ele, scrie Politico.

Corina Cretu, un politician de 48 de ani care a lucrat pentru scurt timp ca jurnalist in tinerete, afiseaza o atitudine de nepasare fata de regulile Comisiei, care a alimentat frustrarile unor membri ai cabinetului sau, mai spun sursele citate de publicatie. De pilda, spun fosti si actuali angajati, Corina Cretu fuma in birou, sfidand interdictia existenta in institutie. ‘Toata lumea ii spunea: Nu puteti face asta, dar ea raspundea: In Romania, un ministru poate sa faca ce vrea’, povesteste un ex-colaborator, citat de Politico.

Deranjul de la cabinetul sau i-ar putea crea dureri de cap presedintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker, care a promis ca va reforma birocratia de la Bruxelles pentru a o face mai receptiva fata de preocuparile publicului si mai eficienta in reglementare si administrare.

Politico aminteste ca Corina Cretu a fost numita de Victor Ponta, fostul prim-ministru care a demisionat luna trecuta si este acuzat de fapte de coruptie, si ca sotia fostului premier este una dintre prietenele cele mai apropiate ale Corinei Cretu. Conform unor surse, Corina Cretu le-a declarat celor din staff ca intentioneaza sa candideze pentru o functie publica in tara sa in viitor.

‘In calitate de sef al politicii regionale a UE, Cretu nu are in responsabilitate unul dintre portofoliile cele mai proeminente ale Comisiei. Ea a inaintat putine propuneri legislative. Cu toate acestea, supervizeaza cheltuirea a peste 350 miliarde de euro pe proiecte de dezvoltare economica in regiunile sarace din statele Uniunii, in perioada 2014-2020, adica aproximativ o treime din bugetul comunitar’, scrie Politico.

Publicatia relateaza ca pana acum nu au existat plangeri oficiale despre comportamentul sau ori anchete despre problemele de staff, conform unei purtatoare de cuvant a Comisiei. Corina Cretu ‘este un membru solid al echipei Juncker si face o treaba grozava in calitate de comisar european pentru locuri de munca si crestere economica’, a afirmat Margaritis Schinas.

Intr-un interviu acordat saptamana trecuta, Corina Cretu si-a aparat obiceiurile de lucru, declarand ca are un program profesional si plin de deplasari. ‘Am vizitat 24 de state, supervizez toate programele operationale’, a declarat ea pentru Politico. ‘Prefer sa am mai putine intalniri si sa fiu mai bine pregatita decat sa am mai multe intalniri si sa nu stiu ce spun’, a explicat ea. A refuzat insa sa raspunda la intrebarile legate de nemultumirile staffului pentru ca le-a cerut sa-i rezolve treburi personale. ‘Nu as dori sa ma cobor la un asemenea nivel. Nu este corect’, a replicat ea.

Colaboratorii mai spun si ca erau frecvent nevoiti sa rearanjeze programul comisarului dupa ce aceasta anula intalniri, pe motivul ca nu este ‘o persoana matinala’. Ca raspuns la o ancheta detaliata, noul sau sef de cabinet, Nicola De Michelis, a invocat ‘intensitatea’ programului comisarului ca motiv pentru fluctuatia ridicata a personalului, declarand ca plecarile sunt normale atunci cand creste volumul de munca.

‘Am plecat pentru ca aveam stiluri de lucru diferite, iar ea avea nevoie de cineva care sa se poata plia mai bine pe activitatea ei’, a declarat fostul sau director de comunicare Dragos Bucurenci, care a demisionat in iulie, dupa ce, spun surse, s-a aratat ingrijorat ca nu o va putea apara in presa pe tema programului de calatorii.

Mikel Landabaso, care i-a fost sef de cabinet, a plecat in septembrie dupa dezacorduri legate de lipsa de rigoare a agendei de lucru si de felul in care comisarul isi petrecea timpul in deplasarile oficiale, afirma sursele, in timp ce Landabaso neaga aceste afirmatii.

Gabriel Onaca, fostul adjunct al sefului de cabinet, s-a transferat la DG Regio cu Landabaso in septembrie din cauza, spun sursele, epuizarii provocate de programul de lucru haotic si a treburilor personale pe care le avea de rezolvat pentru comisar.

Alti colaboratori de rang mai mic au plecat si ei in ultimul an din cauza problemelor legate de obiceiurile de lucru ale Corinei Cretu, afirma sursele, referindu-se la asistenti administrativi si la soferul comisarului.

Corina Cretu a dat vina pentru aceasta fluctuatie de personal pe urgenta formarii unui cabinet dupa preluarea portofoliului, precizand ca nu a avut timp sa verifice toate angajarile. ‘Ei nu sunt alegerea mea. Sunt alegerea serviciului de personal. Cu unii oameni nu am putut lucra. A trebuit sa concediez o persoana’, a explicat ea.

O deplasare oficiala de 4 zile in insula Réunion din luna mai s-a prelungit intr-o vacanta de 10 zile cu sotul sau, omul de afaceri roman Ovidiu Rogoz, conform agendei obtinute de Politico, comisarul recunoscand, dupa insistente, ca si-a prelungit sederea, dar afirmand ca a platit din buzunarul propriu pentru restul de zile.

In saptamana cu 20 iulie, programul Corinei Cretu arata ca a avut doar trei intalniri in afara celor obligatorii pentru comisari, cum ar fi reuniunile saptamanale ale colegiului.

Asistenta sa de multa vreme, Arina Stoenescu — care a locuit cu Corina Cretu si, conform unor surse, facea si munca in gospodarie, pe langa indatoririle oficiale — a revenit in Romania in aprilie, din motive personale. Insa, contactata de Politico, ea a negat ca ar fi rezolvat treburi personale pentru comisar.

Inlocuitoarea ei, Aida Bajenaru, fosta garda de corp a ex-premierului roman Adrian Nastase, a primit aceleasi indatoriri, dar a avut permisiunea sa-si ia una-doua zile de concediu neoficial pe luna pentru a compensa orele suplimentare, au declarat sursele. Aida Bajenaru a refuzat sa comenteze.

Asistenta administrativa Margo Espino, angajata cu contract, a acceptat o scadere de salariu pentru a se muta de la cabinetul Corinei Cretu la DG Regio, urmandu-l pe Landabaso, ‘pentru oportunitati de cariera’, dupa cum a explicat ea pentru Politico.

Vezi care a fost prima reactie a Corinei Cretu