Peste 97% dintre romani au auzit de producerea atentatelor din Franta, iar 40,3% dintre respondenti considera ca teroristii au atacat Parisul din razbunare, potrivit unui sondaj INSCOP.

Un procent de 23,1% dintre romani afirma ca tara noastra ar putea fi vizata de atentate teroriste ale Statului Islamic in mica masura, 13,6% in foarte mica masura, 24,7% dintre subiecti declara ca Romania ar putea deveni o tinta a teroristilor nici in mare, nici in mica masura, in timp ce 9,6% aleg varianta in foarte mare masura, iar 22,2%, in mare masura. Un procent de 6,9% dintre cei chestionati au ales varianta nu stiu sau nu raspund, noteaza Agerpres.

Respondentii au opinii impartite atunci cand vine vorba sa identifice cauza pentru care ISIS a decis sa produca atacurile din capitala Frantei sau sa aprecieze daca tara noastra ar putea fi vizata de astfel de actiuni din partea Statului Islamic, releva cercetarea.

40,3% dintre cei chestionati au afirmat ca atentatele din Paris au fost din razbunare pentru atacurile asupra Statului Islamic, 27,6% afirma ca teroristii vor sa impuna legea islamica in Europa, 11,1% considera ca tragicul incident s-a petrecut din cauza persecutarii sau discriminarii in Europa a persoanelor cu religie islamica, iar 9,4% identifica cauze vechi, istorice (statele din vestul Europei au avut de-a lungul timpului colonii in nordul Africii si Orientul Mijlociu), arata autorii cercetarii. 2,1% dintre subiecti identifica alta cauza si 9,6% reprezinta non-raspunsuri.

Totodata, peste 32% au spus ca statele europene ar trebui sa se comporte la fel ca si pana acum, in timp ce 24,6% au apreciat ca ar trebui trimise trupe terestre in Siria si Irak pentru a elimina ISIS. 24,3% considera ca statele arabe din regiune ar trebui sa fie sprijinite pentru a se implica activ in combaterea Statului Islamic. 18,9% reprezinta non-raspunsuri.

Barometrul a fost realizat de INSCOP Research la comanda „Adevarul” in perioada 26 noiembrie — 2 decembrie 2015. Volumul esantionului a fost de 1.071 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de incredere de 95%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.