Jihadistii au bagat frica in romani! Unul din cinci conationali crede ca putem fi tinta teroristilor

Peste 97% dintre romani au auzit de producerea atentatelor din Franta, iar 40,3% dintre respondenti considera ca teroristii au atacat Parisul din razbunare, potrivit unui sondaj INSCOP.

Un procent de 23,1% dintre romani afirma ca tara noastra ar putea fi vizata de atentate teroriste ale Statului Islamic in mica masura, 13,6% in foarte mica masura, 24,7% dintre subiecti declara ca Romania ar putea deveni o tinta a teroristilor nici in mare, nici in mica masura, in timp ce 9,6% aleg varianta in foarte mare masura, iar 22,2%, in mare masura. Un procent de 6,9% dintre cei chestionati au ales varianta nu stiu sau nu raspund, noteaza Agerpres.

Respondentii au opinii impartite atunci cand vine vorba sa identifice cauza pentru care ISIS a decis sa produca atacurile din capitala Frantei sau sa aprecieze daca tara noastra ar putea fi vizata de astfel de actiuni din partea Statului Islamic, releva cercetarea.

Click pe aceeasi tema:  Final FC BASEL – STEAUA, scor 1-1, in grupa E a Ligii Campionilor! VIDEO

40,3% dintre cei chestionati au afirmat ca atentatele din Paris au fost din razbunare pentru atacurile asupra Statului Islamic, 27,6% afirma ca teroristii vor sa impuna legea islamica in Europa, 11,1% considera ca tragicul incident s-a petrecut din cauza persecutarii sau discriminarii in Europa a persoanelor cu religie islamica, iar 9,4% identifica cauze vechi, istorice (statele din vestul Europei au avut de-a lungul timpului colonii in nordul Africii si Orientul Mijlociu), arata autorii cercetarii. 2,1% dintre subiecti identifica alta cauza si 9,6% reprezinta non-raspunsuri.

Click pe aceeasi tema:  CNSAS: Irinel Columbeanu a fost colaborator al Securitatii, sub numele de "Ivanescu"!

Totodata, peste 32% au spus ca statele europene ar trebui sa se comporte la fel ca si pana acum, in timp ce 24,6% au apreciat ca ar trebui trimise trupe terestre in Siria si Irak pentru a elimina ISIS. 24,3% considera ca statele arabe din regiune ar trebui sa fie sprijinite pentru a se implica activ in combaterea Statului Islamic. 18,9% reprezinta non-raspunsuri.

Barometrul a fost realizat de INSCOP Research la comanda „Adevarul” in perioada 26 noiembrie — 2 decembrie 2015. Volumul esantionului a fost de 1.071 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de incredere de 95%.

spre