Acasă Stirile zilei Justitia Consilier judetean retinut de procurori la Suceava pentru fraude cu fonduri europene

Consilier judetean retinut de procurori la Suceava pentru fraude cu fonduri europene

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Consilierul judetean din Suceava Ioan Piticari, suspectat de gestionare frauduloasa a fondurilor europene si inselaciune, a fost retinut de procurorii DNA, dupa ce a fost audiat timp de cateva ore la sediul DNA Suceava.

Potrivit anchetatorilor, pe numele consilierului judetean procurorii DNA au emis ordonanta de retinere pentru 24 de ore, acesta fiind dus in arestul Politiei Judetene Suceava.

La iesirea din sediul DNA Suceava, unde a fost audiat timp de aproape doua ore, Piticari a refuzat sa faca declaratii jurnalistilor.

 

La ora transmiterii acestei stiri, audierile la DNA Suceava continua, fiind in continuare interogata avocata Anca Popovici, suspectata de instigare la abuz in serviciu in acest dosar.

In urma perchezitiilor facute miercuri vor fi aduse cu mandat la audieri, la DNA Suceava, cinci persoane de la Bucuresti si 15 din Suceava – functionari ai APIA, ai DSVSA, medici veterinari.

 

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca printre persoanele ridicate de procurori pentru a fi duse la DNA Suceava se afla si directorul general al APIA, Dorel Gheorghe Benu.

Surse din randul anchetatorilor au declarat corespondentului MEDIAFAX ca pana in prezent in dosarul privind fraudarea fondurilor europene prin alocarea de subventii de la APIA a mai fost audiat seful Politiei Judetene Suceava, Ioan Crap, suspectat de DNA de abuz in serviciu intrucat ar fi intervenit pe langa un politist sa nu-i retina permisul auto si sa nu amendeze o persoana cu functie de conducere la APIA Suceava.

 

Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX ca Ioan Piticari, consilier judetean PNL in CJ Suceava, care detine Asociatia Producatorilor si Crescatorilor de Taurine Piatra Soimului, ar fi primit ilegal fonduri din bugetul Comunitatilor Europene si bugetul de stat, fiind sprijinit de angajati APIA si de fostul primar din Campulung Moldovenesc Constantin Gabriel Serban.

 

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Suceava au facut, miercuri, 13 perchezitii in Bucuresti si in judetele Suceava si Dambovita, printre care si la sediul central al Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura, precum si la sediul APIA Suceava, intr-un dosar in care se fac cercetari pentru fapte de coruptie in legatura cu acordarea ilegala a unor subventii pentru exploatatii agricole si asociatii zootehnice.

 

Printre persoanele vizate in aceasta ancheta sunt directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, si directorul general al APIA central, Gheorghe Benu, precum si medici veterinari de la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, politisti si fermieri.

 

DNA arata, intr-un comunicat de presa transmis miercuri agentiei MEDIAFAX, ca functionari publici de la APIA Suceava au gestionat defectuos dosare de acordarea a sprijinului financiar pe suprafata de teren, pentru cunostinte sau persoane cu functii politice, fiind aprobate cereri pentru entitatile economice administrate si reprezentate de acestia din urma. Astfel, pe baza unor documente continand date nereale, reprezentantii acestor asociatii au solicitat si au obtinut, pe nedrept, fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene si de la bugetul de stat pentru campaniile agricole 2010 -2013.

 

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca printre dosarele aprobate de functionari din APIA Suceava sunt cele pentru Asociatia Producatorilor si Crescatorilor de Taurine Piatra Soimului, al carei presedinte este consilierul judetean Ioan Piticari, si pentru Asociatia Crescatorilor de Animale Horodnic.

 

Sursele citate au precizat ca din documentele anchetatorilor rezulta ca reprezentantii Asociatiei Producatorilor si Crescatorilor de Taurine Piatra Soimului, I. F. Piticari Ioan si Asociatia Crescatorilor de Animale Horodnic au solicitat si obtinut pe nedrept fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene si de la bugetul de stat pentru campaniile agricole 2010 -2013 (programele SAPS, ZMD, AMP 1 si AMP2), pentru care au intocmit, semnat si depus la APIA Suceava documente cu date nereale. Astfel, cu sprijinul functionarilor APIA, au fost acordate ilegat subventii acestor asociatii, cuantumul sumelor platite fiind de peste 785.000 de lei.

 

De asemenea, Ioan Piticari, care la data faptelor avea calitatea de consilier local, ar fi fost sprijinit si de fostul primar din Campulung Moldovenesc Constantin Gabriel Serban, care a eliberat adrese pentru obtinerea acestor subventii si a lasat in posesia asociatiei, pana la 18 mai 2012, suprafata de 165,79 de hectare, fara sa existe o hotarare de consiliu local in acest sens, fara sa organizeze o licitatie, sa fie incheiat vreun contract de arenda si fara sa se perceapa arenda corespunzatoare, au precizat sursele citate.

 

Potrivit procurorului-sef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, la APIA Suceava s-a constituit un grup de functionari cu atributii de verificare si aprobare a dosarelor de subventie care a admis la plata cereri de acordare a sprijinului financiar cu incalcarea prevederilor legale unor persoane fizice si juridice care nu indeplineau conditii de eligibilitate, prin falsuri, prin accesarea bazelor de date si modificari in fals.

 

Surse judiciare au declarat ca 59 de exploatatii au fost infiintate fictiv de catre un medic pentru obtinerea ilegala de sprijin financiar de la APIA Suceava. Verificarea, gestionarea si aprobarea platilor in cazul celor 59 de dosare, pentru care APIA Suceava a estimat un prejudiciu de peste 483.000 de lei, a fost oprita ca urmare a verificarilor initiate si solicitate de DNA Suceava, si nu, ca urmare a constatarilor proprii ale angajatilor APIA.

 

Din documentele anchetatorilor mai rezulta ca 40 de exploatatii au fost infiintate retroactiv, iar pentru 67 au fost depuse cereri pentru subventii de catre alte persoane decat fermierii care le detin. De asemenea, la 127 de exploatatii s-a constatat, la controlul efectuat in teren si in Baza Nationala de Date, respectiv SNIIA, la care aveau acces si functionarii APIA Suceava, ca nu existau sau nu erau inregistrate animale.

 

Ancheta vizeaza subventii acordate in perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.

 

Procurorul-sef al DNA Suceava a declarat ca in acest caz au fost implicati si medici veterinari din Suceava, dar si functionari ai Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Suceava, iar activitatea infractionala a fost coordonata de directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, care „a avut sprijinul neconditionat” al directorului general al APIA central.