Acasă Stirile zilei Retail Compania petroliera SOCAR, ar putea trece cu gazele prin Romania in drumul...

Compania petroliera SOCAR, ar putea trece cu gazele prin Romania in drumul spre Europa! FOTO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Compania petroliera din Azerbaidjan, SOCAR, ne da sperante ca am putea scapa de monopolul gazului rusesc, intentionand sa treaca cu gazele prin Romania in drumul spre Europa.

“Aceasta este o prioritate pentru SOCAR-sa vindem cat de mult gaz se poate in tarile din zona balcanica” a spus vicepresedintele companiei, Elshad Nasirov. De ce aici? Sunt doua motive, dupa cum spune oficialul companiei azere. “In primul rand pentru ca aceste tari si-au manifestat dorinta sa cumpere gaz. In al doilea rand, pentru orice producator de gaz, o tara sau o companie situate mai aproape de zona de productie pot fi cumparatori privilegiati, date fiind costurile de transport mai mici” a spus Nasirov.

Azerbaidjanul este o tara cu mari rezerve de gaz si dezvolta acum, impreuna cu mai multe companii occidentale, un urias camp gazeifer, Shah Deniz, cu rezerve de 1.200 de miliarde de metri cubi de gaz-productia actuala a Romaniei pe mai mult de 100 de ani, pentru comparatie. SOCAR are o cota de 10% din acest proiect, restul fiind detinut de mari companii occidentale: BP (25,5%-va fi si operatorul proiectului), Statoil (25,5%), NIOC (compania nationala din Iran, 10%), Total (10%,), Lukoil (10%), TPAO (9%). Campul produce gaze inca de la finalul lui 2006, dar va intra curand in a doua faza, ceea ce presupune exportul a 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an catre Europa.

5 socar

Pe unde sa vina gazul?

Gazul azer trebuie insa transportat spre Europa iar consortiul care opereaza campul nu s-a decis inca. Exista doua posibile rute selectat, dintre care una ar urma sa treaca si prin Romania. Din Turcia, gazul va lua fie drumul conductei TAP-Trans-Adriatic Pipeline (un proiect de gazoduct pe relatia Turcia-Grecia-Albania Italia, dezvoltat de E.On si Statoil) fie va lua calea Nabucco West, varianta mai scurta a multdiscutatului proiect Nabucco, dezvoltat de OMV impreuna cu companiile nationale din Bulgaria, Romania si Ungaria, din Turcia pana in Austria.

Decizia finala asupra rutei va fi luata la sfarsitul lunii iunie, iar azerii spun ca nici SOCAR nici statul nu vor influenta alegerea acesteia. Se pare insa ca va fi un singur traseu, nu doua.

Sursa: economica.net